Migraine is een vorm van hoofdpijn die gekenmerkt wordt door zware aanvallen en klachten zoals misselijkheid en overgevoeligheid. Maar liefst 1 op de 10 Belgen lijdt aan migraine. We spraken met Rose-Mie, die 52 is een werkt voor een universiteit. Ze is een bewust alleenstaande moeder en haar zoon is bijna 19. In haar vrije tijd gaat ze graag wandelen met de hond en leest ze veel boeken in het Nederlands, Engels en Duits. Sinds haar late tienerjaren heeft ze vaak last van migraineaanvallen. In dit artikel legt ze uit hoe zulke aanvallen voor haar aanvoelen en welke behandelingen ze al onderging.
Moeite met helder nadenken
Rose-Mie kreeg voor het eerst last van migraine in haar late tienerjaren. Daarvoor had ze in het voorjaar al vaak last van hoofdpijn als gevolg van koorts. Maar plots kreeg ze het hele jaar door last van een andere ‘soort’ hoofdpijn. Ze besefte dat het niet om gewone hoofdpijn ging, omdat ze al migraineaanvallen had gezien bij haar tantes. Op een bepaald moment kon ze een kwartier voor een aanval niet meer helder nadenken en zag ze constant zwarte en zilveren lichtflitsen. ‘Ik heb één keer een hele vreemde en angstaanjagende aanval gehad. Ik zat in de wagen toen de migraine begon, en ik merkte dat ik plots naast mijn versnellingspook tastte. Ik wist niet meer goed wat ik deed en ik had een vreemd gevoel in één van mijn benen. Ik ben toen rechtstreeks naar mijn dokter gereden. Tijdens de consultatie kon ik de eerste tien minuten geen woord uitbrengen, een soort van afasie. De dokter deed een neurologisch onderzoek en stelde vast dat die afasie door een migraineaanval werd veroorzaakt. Ik ben heel blij dat ik daarna nooit meer zo’n vreselijke aanval heb gehad.’
‘Ik voelde me vaak een proefkonijn’
Toen Rose-Mie net last kreeg van migraine, was er niets dat hielp, behalve in het donker gaan liggen en proberen te slapen. Als dat niet lukte, duurde de migraine soms langer dan een dag en ging ze gepaard met misselijkheid en aanhoudend braken. ‘Ik ging voor het eerst naar een neuroloog toen ik begin de twintig was. Dat bezoek heeft niet veel voor mij betekend. De dokter benadrukte vooral dat ik moest vermageren en dat de aanvallen met de jaren wel minder erg zouden worden.’ Door de jaren heen heeft Rose-Mie al veel specialisten geraadpleegd. Na haar eerste teleurstellende bezoek bij de neuroloog vermeed ze dokters zo veel mogelijk. Later werd ze wel goed geholpen door haar artsen, maar ze voelde zich soms wel een proefkonijn. ‘Ik heb allerhande medicatie geprobeerd, maar uiteindelijk heb ik na lang zoeken iets gevonden dat goed werkt. Door de juiste medicatie verminderde de hoeveelheid aanvallen, en wanneer ik een aanval kreeg, hielp het om bij de eerste signalen een paar pijnstillers te slikken.’ Ze hield ook een migrainedagboek bij, om een mogelijke link tussen haar migraineaanvallen en bepaalde voedingsmiddelen te vinden. Maar dat was bij haar niet het geval.
Nu heeft Rose-Mie gelukkig minder migraineaanvallen. ‘Ik krijg een keer of acht per jaar een aanval, maar die zijn meestal goed te onderdrukken, behalve als ze ’s nachts beginnen. Over het algemeen zijn de aanvallen minder ernstig dan vroeger en ze duren ook minder lang.’
Het voedingssupplement Ubiquinol-Q10, een vitamineachtige stof die aanwezig is in de energiefabriekjes van al de cellen in ons lichaam, kan helpen om migraine tegen te gaan. Ubiquinol-Q10 van KANEKA, een gerenommeerde producent van bio-identiek Ubiquinol, kan verkregen worden in capsules in de apotheek of in de natuurvoedingswinkel. Onder andere merken zoals Pharma Nord, Trenker, Nutrisan, Therasience, WHC Labs en Pileje bieden het supplement met Ubiquinol aan.