Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Start to jump

Fit
Anaïs Foriers
4 min read

Fit op één vierkante meter? Dat lukt perfect met een springtouw. 100% lockdownproof bovendien (als die onderburen geen al te kwade mensen zijn).

700 kcal per uur verbranden

Zo, nu we je aandacht hebben, kunnen we eraan toevoegen dat touwtjespringen ook buiten het speelplein heel wat voordelen biedt. Je kan op korte tijd een basisconditie opbouwen en traint zowat alle spieren in je lichaam. Je armen, schouders, rug- en borstspieren worden geactiveerd door de draaibeweging, het springen zet benen, hamstrings en kuiten aan het werk en ook de buikspieren worden aangespannen.

Door de combinatie van kracht en cardio verbrand je heel wat calorieën en wordt je lichaam wat strakker. Een bijkomend praktisch voordeel is dat je het letterlijk overal kan doen, en dat je na tien minuten intensief springen jezelf al stevig hebt afgemat. Dat maakt een springtouw tot een compacte huiskamerfitness – zonder prijzige opzegvoorwaarden.

Zo kies je een touw

In tegenstelling tot de nostalgische versie die je in je hoofd hebt, zijn sportieve springtouwen vandaag van kunststof gemaakt. Je vindt makkelijk een degelijk touw onder de twintig euro online of in de sportwinkel. Om de juiste lengte te bepalen, ga je met je voet op het midden van het touw staan. De handgrepen moeten nu tot je schouders komen. Het touw moet bij elke rotatie de grond raken.

De perfecte basisbeweging

Hou je bekken recht en laat het touw bewegen vanuit je polsen. De handen bevinden zich daarbij boven het middel en zijn lichtjes gebogen, ongeveer 30 centimeter van je lichaam verwijderd. Begin met kleine, lage sprongetjes om rustig op te bouwen en je evenwicht niet te verliezen. Springen doe je met licht gebogen knieën en met de druk op de bal van de voet. De hakken mogen de grond niet raken.

Bezint eer ge begint

Wie kampt met blessures of last heeft van de gewrichten, let beter op met het intensieve touwtjespringen. Je knieën en enkels worden belast en ook het bewegen zelf is uitdagend. Ook wie geen gezondheidsproblemen heeft, vliegt er beter niet té enthousiast in. Rustig opbouwen is de boodschap.

In 6 weken naar 20 minuten

Zin om het te proberen? Met dit basisschema bouw je in zes weken rustig je conditie op.

  • Week 1: spring elke dag 1 minuut met de speed step, wat betekent dat je niet met twee voeten tegelijk springt, maar telkens één voet afwisselt.
  • Week 2: spring een week lang twee keer per dag twee minuten. Probeer al vaker met twee voeten samen te springen.
  • Week 3: spring twee keer per dag vier tot zes minuten.
  • Week 4: probeer eens tien minuten na elkaar te springen.
  • Week 5: spring 3 à 4 keer per week vijftien minuten achter elkaar. Las een rustdag in tussen twee trainingen.
  • Week 6: spring 2 à 3 keer in de week twintig minuten.
Door Anaïs Foriers

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…