Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Arnica: de redder in nood bij sportblessures

4 min read

Recreatief sporten is gezond. Het leidt onder andere tot een betere weerstand, een goede nachtrust, sterkere botten, een gezonde stoelgang, minder kans op hart- en vaatziekten, minder stress en een betere stofwisseling. Een resem aan gezondheidsvoordelen die aanzetten om te gaan sporten.

Keerzijde van de medaille

Helaas leidt sporten vaak ook tot vervelende blessures. Door niet te (st)rekken, onvoldoende tijd te nemen voor een warming-up of cooling-down of te vaak te sporten, lopen velen vroeg of laat een blessure op waardoor ze weken en soms maanden buiten strijd zijn. Denk maar aan een kneuzing van de enkel, overbelasting van de knie, een schouderblessure of ernstige rugklachten.

De drie pijlers van een gezonde sportroutine

De basis van een gezonde sportroutine bestaat uit een goede warming-up, een rustige cooling-down en voldoende rust. Geef je lichaam de kans om gestaag te wennen aan de overbelasting en gun het de tijd om voldoende te recupereren.

1.     Warming-up

Warme spieren zijn veel minder gevoelig voor blessures dan koude spieren. Een warm lichaam komt ook je doorbloeding en stofwisseling ten goede, processen die belangrijk zijn voor het sporten. Begin langzaam te bewegen en bouw het tempo gedurende twintig minuten op tot het niveau waarop je daadwerkelijk wilt sporten.

2.     Cooling-down

Een degelijke cooling-down is van minstens even groot belang als een stevige warming-up. Alleen zo krijg je je lichaam na het sporten weer op de gebruikelijke temperatuur. Blijf na je sportsessie minstens een kwartier licht bewegen zodat je spieren een goede doorbloeding houden. Alle afvalstoffen die je tijdens het sporten geproduceerd hebt, worden tijdens de cooling-down afgevoerd zonder dat er nieuwe aangemaakt worden. Verder worden de spieren die tijdens het sporten korter werden gemaakt opnieuw langer. Zweet je niet meer na het douchen? Dan is je cooling-down goed geweest.

3.     Rust voldoende

Wie zich forceert, loopt sowieso meer kans om kwetsuren op te lopen. Luister naar je lichaam en las op tijd een rustdag in. Heb je het moeilijk met een dag niet bewegen? Oefen dan eens wat minder lang of in een rustiger tempo. Probeer niet te veel vooruitgang te willen maken in een korte tijd. Rome is niet op één dag gebouwd. Zorg ook zeker dat je voldoende slaapt. Het is tijdens je nachtrust dat je lichaam de kans krijgt om zich het meest te herstellen.

Arnica: de bergplant met medicinale krachten.

Word je door de een of andere reden toch met een sportblessure geconfronteerd? Vervelend! Een oplossing is een homeopathisch geneesmiddel op basis van Arnica.

Magische bloem

Arnica is een geel-oranje bloem die het best groeit op hoogten boven 800 meter. Je vindt de bergplant terug in hogere delen van Europa en Rusland. Arnica is in de medische wereld een bloem die enorm gewaardeerd wordt. Dat verklaart ook waarom de bloem beschermd is en de oogsten gecontroleerd gebeuren. Alle onderdelen van de plant, inclusief de bloemblaadjes, worden verwerkt in homeopathische geneesmiddelen. Arnica wordt niet alleen ingezet bij sportblessures, maar ook bij kneuzingen – zoals blauwe plekken – en stramme spieren. Raadpleeg je huisarts of apotheek voor meer info

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…