Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De beste tips tegen goedaardige lage rugpijn op een rijtje

4 min read

Lage rugpijn. Vele mensen hebben er wel eens last van. Het is voelbaar van de onderste ribben tot de billen en bij bepaalde mensen straalt het zelfs uit naar de benen. Een onaangename kwaal waar je zo snel mogelijk komaf mee wilt maken.

Wij raden je eerst en vooral aan om je te laten onderzoeken bij je huisarts om uit te sluiten dat er een onderliggende lichamelijke oorzaak aan de basis van je rugpijn ligt.

Is de rugpijn niet het gevolg van ziekte, beschadiging of afwijking van de rug? Dan is het vaak moeilijk om te bepalen wat er dan wel precies aan de hand is. De lage rugpijn kan geleidelijk ontstaan of uit het niets opduiken. De pijn kan hevig of eerder zeurend van aard zijn.

Onderstaande tips kunnen je helpen om van die vervelende lage rugpijn af te komen.

1. Goede houding

Voor veel mensen is het aannemen van een foute lichaamshouding een gewoonte. Voor hen kan een juiste lichaamshouding dan ook raar aanvoelen.

  • Bij een goede basishouding staan je beide voeten recht onder je heupen.
  • Bij een goede zithouding staan beide voeten stevig op de grond.

Probeer ook zeker een holle rug te vermijden. Ontspan je schouders en trek ze lichtjes naar achteren. Deze houding kan in het begin geforceerd aanvoelen maar na een tijdje wordt het een automatisme.

2. Ergonomische bureaustoel

Zit je tijdens de werkuren veel achter een computer? Dan is de kans groot dat je last hebt van lage rugpijn doordat je een slechte bureaustoel hebt.

Een goede ergonomische bureaustoel past zich aan aan de behoeften van jouw lichaam en de bewegingen die je maakt. Durf er je baas dus zeker over aanspreken.

3. Rust roest

Wie last heeft van rugpijn is geneigd om minder te bewegen. Dat is net het slechtste wat je kunt doen. Hervat je normale activiteiten onmiddellijk zelfs als die lichte pijn veroorzaken. Bewegen is de beste remedie.

4. Pijnverzachtend middel

Bij de apotheek vind je ook natuurlijke zelfzorgmiddelen die je rugpijn kunnen verminderen. Zo kan je bijvoorbeeld een homeopathisch geneesmiddel op basis van Arnica gebruiken om de pijn die lage rugpijn veroorzaakt te verzachten.

Het werkzame bestanddeel ‘Arnica montana’ is een gele bloem die vooral groeit in bergachtige streken in Europa en Rusland.

5. Beter tillen is niet tillen

Vraag indien mogelijk of iemand anders je kan helpen bij het tillen van zware voorwerpen. Is er niemand in de buurt die je kan helpen? Voer het tillen dan met ‘zorg’ uit. Zet je voeten plat op de grond, zorg dat je tenen naar voor wijzen, hou je rug recht en ga door je knieën.

6. Matras

Het is een voor de hand liggende oorzaak die vaak over het hoofd gezien wordt. Lage rugklachten worden bij velen veroorzaakt door een te harde, te zachte of versleten matras.

Sta je vooral ’s ochtends op met een onaangenaam gevoel in je onderrug? Hoog tijd om in een nieuwe, kwalitatieve matras te investeren.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…