Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Te veel zon: 93% kent de gevaren, 6% beschermt zich

Elise
5 min read

Euromelanoma lanceert campagne ‘Je hebt maar één huid’ in de strijd tegen huidkanker. ‘Je hebt maar één huid. Bescherm ze.’ Met die slogan lanceert Euromelanoma, het netwerk van Europese dermatologen, zijn campagne om mensen bewust te maken van de risico’s van de zon. Want hoewel ruim 9 op de 10 Belgen de gevaren kennen, beschermt amper 6% zich het hele jaar door. Daarmee scoren we nog slechter dan de gemiddelde Europeaan. De campagne focust dit jaar op UV-beschermende stoffen en houdt haar gratis preventieweek van 8 tot 12 mei.

Belgen negeren zonbeschermingsadvies

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Europa. Ook in ons land blijft het aantal huidkankerpatiënten jaar na jaar zorgwekkend stijgen, met 32.000 nieuwe gevallen per jaar. Schadelijke UV-blootstelling vermijden, is de sleutel om je kans op huidkanker te verkleinen. En dat weten we, want uit onderzoek* naar het zonbeschermingsgedrag van de Europeanen geeft maar liefst 93% van de Belgen aan dat de zon gevaarlijk kan zijn voor onze gezondheid.

En toch doen we weinig om onze kans op huidkanker te verkleinen. Dermatoloog Thomas Maselis, voorzitter Euromelanoma België: “Slechts 14% van de Europeanen beschermt zich het hele jaar door tegen de zon. Wij Belgen blijken nog slechtere leerlingen met amper 6%. Veel te weinig natuurlijk, want blootstelling aan de zon en gebrek aan zonbescherming hebben een cumulatief, blijvend effect op onze huid. Met de sensibiliseringscampagne ‘Je hebt maar één huid’ willen we mensen hun huid laten zien als hun meest kostbare kleding."

Je huid fatsoenlijk beschermen, doe je zo: onnodige UV-blootstelling vermijden, zonnecrème gebruiken en een zonnebril of beschermende kledij dragen. Wat dat laatste betreft, zijn Belgen heel laks: 7% draagt beschermende kleding, terwijl het gemiddelde voor Europa 16% bedraagt. Uit de studie blijkt dat Belgen die zich ‘altijd of vaak’ beschermen tegen de zon, dat op heel verschillende manieren doen:

  • 66% smeert zonnecrème op lichaamsdelen die worden blootgesteld aan de zon
  • • 63% draagt een zonnebril met UV-filter
  • • 60% gebruikt zonbescherming voor het gezicht
  • • 39% probeert in de schaduw te blijven
  • • 32% kiest voor een pet of hoed
  • • 7% draagt beschermende kleding (UV-resistente stoffen, lange mouwen…)

Campagne 2017: preventieweek van 8 tot 12 mei

Huidkanker, zowel non-melanoom als maligne melanoom, treft elk jaar zo’n 3,5 miljoen Europeanen. Bovendien stijgt het aantal patiënten in sterkere lijn, vergeleken met andere kankers. Wel kan huidkanker succesvol behandeld worden bij een vroegtijdige diagnose. Ook in ons land is er dit jaar een preventieweek, van 8 tot 12 mei, waarbij je bij de deelnemende dermatologen terechtkan voor een gratis huidonderzoek.

Dermatoloog Maselis:

"Hoewel het thema van onze campagne elk jaar wisselt, blijft onze boodschap dezelfde: bescherm je tegen te veel zon. Ook proberen we iedereen te informeren dat je huidkanker kan genezen bij vroegtijdige diagnose. Dus, kijk regelmatig je huid na en controleer of er veranderingen zijn. Twijfel je, win dan altijd professioneel advies in, want het kan echt je leven redden.”

Centraal in de campagne staat de website www.euromelanoma.org, waar je alle informatie kan vinden over hoe huidkanker voorkomen en vroegtijdig herkennen. Je kan je er ook registreren voor een gratis huidonderzoek in je regio vanaf dinsdag 28 maart, 11 uur.

* Onderzoek bij 13.561 Europeanen, tussen 15 en 65 jaar, in 17 Europese landen. Studie uitgevoerd door La Roche-Posay en IPSOS, in opdracht van Euromelanoma.

Over Euromelanoma 

Euromelanoma is een netwerk van vrijwillige Europese dermatologen in 33 landen. Samen werken ze aan meer bewustzijn rond huidkanker. Door het grote publiek te informeren en te sensibiliseren, maar ook door hun wetenschappelijke kennis met dermatologen wereldwijd te delen en nationale en Europese beleidsmakers te ondersteunen en te adviseren.

Al meer dan een miljoen mensen bezocht de website www.euromelanoma.org en al 450.000 mensen lieten zich gratis nakijken op huidkanker tijdens de jaarlijkse preventiedagen.

Euromelanoma werd opgericht in 1999 op initiatief van zes Belgische dermatologen (T. Maselis, M. van Daele, C. Pirard, V. del Marmol, B. Richert en K. de Boulle).

Wellicht vindt u dit ook interessant:

Door Elise

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…