Je wordt een dagje ouder? Of je bent minder mobiel door een ingreep, ongeval, ziekte of handicap? Jong en oud kan beroep doen op een breed scala organisaties en diensten. Het is niet makkelijk om uit te zoeken waar je terecht kan voor hulp. Heb jij nood aan huishoudelijke hulp, medische thuishulp of maaltijden aan huis? Lees hier waar je terecht kan.
Extra schoonmaakhulp nodig?
Wanneer je wegens ziekte of gevorderde leeftijd niet meer zelf kan instaan voor je huishouden, kan je beroep doen op de dienst poetshulp van het OCMW. Hoeveel de extra schoonmaakhulp kost hangt af van je inkomen. Hoe minder je verdient, hoe goedkoper de schoonmaakhulp wordt. Ga langs bij een maatschappelijk werker in het OCMW in je buurt.
Familiehulp
Familiehulp is werkzaam in heel België. Ze bieden medische verzorging, als ook huishoudelijke hulp, karweitjes en herstellingen en sociale hulp aan mensen die het nodig hebben. Hoeveel familiehulp kost hangt af van je inkomen. Wil jij beroep doen op familiehulp? Bel dan naar 02/227 40 10 of mail naar info@familiehulp.be.
- Gezinshulp
Bij de familiehulp kan je terecht als je nood hebt aan hulp bij het huishouden, onderhouden van de woning, hygiënische zorg of het koken van lekkere maaltijden. Ook hier wordt de kostprijs berekend aan de hand van het gezinsinkomen van de zorgbehoevende.
- Oppas aan huis
Medewedewerkers van de dienst ‘Oppas aan huis’ geven zorgbehoevende aanvullende sociale zorg. Ze houden zieken, bejaarden en personen met een handicap gezelschap tijdens eenzame momenten.
- Karweidijdienst
Ben je zorgbehoevende en heeft je woning kleine herstellingen nodig? De herstellingsdienst bij familiehulp is een budgetvriendelijke oplossing.
- Poetsdienst
Als je zelf niet meer kan instaan voor het onderhoud van je woning, dan kan je beroep doen op de poetsdienst van familiehulp. Medewerkers van de poetsdienst staan voornamelijk in voor huishoudelijke taken maar ze hebben ook aandacht voor u. als persoon.
- Dagverzorging
Het dagverzorgingshuis NOAH biedt mensen met een zorgbehoefte leuke activiteiten aan. Je kan er samen met anderen een gezellige dag doorbrengen in een huiselijke omgeving. Even een babbeltje slaan, samen koken, een wandeling maken of een terrasje doen… het kan allemaal. In het dagverzorgingshuis kan je enkele dagen per week in leuk gezelschap vertoeven.
- Nachtzorg
Tijdens de nachtzorg blijven verzorgenden bij jou thuis waken. Nachtzorg is mogelijk om je mantelzorger (familielid, naaste) even te ontlasten.
Maaltijden aan huis
Het OCMW bedeelt verse warme maaltijden aan bejaarden (65+), mensen met een handicap en alleenstaande zieken. Deze maaltijden aan huis kosten ongeveer 6 euro per maaltijd. Vraag ernaar bij het OCMW in je buurt.
Huisarts
Je huisarts zal in belangrijke mate de medische thuiszorg mee opstarten, vormgeven en opvolgen. Omdat je huisarts je medische ziektegeschiedenis goed kent zal je de gepaste zorg krijgen.
Thuisverpleging
Als je nood hebt aan verpleegkundige zorg bij jou thuis dan kan je beroep doen op een dienst voor thuisverpleging of een zelfstandige thuisverpleegkundige. Een thuisverpleegkundige kan een hele reeks verpleegkundige handelingen uitvoeren zoals wondverzorging, inspuitingen geven, lavementen plaatsen, infusen toedienen, blaassondes en een stoma verzorgen en algemene hygiënische verzorgende taken uitvoeren. Om beroep te kunnen doen op thuisverpleging heb je een voorschrift nodig van je arts.
Andere zorgverleners
Ook andere zorgverleners kunnen aan huis komen. Denk bijvoorbeeld aan kinesisten, logopedisten, kappers en medische voetverzorging. Je hoeft niet alles zelf te betalen, je ziekteverzekering komt tussen! Vraag raad aan je mutualiteit.
Financiële tussenkomst?
Als je langdurig ziek of zorgbehoevend bent kunnen de kosten hoog oplopen. Gelukkig hoef je het niet allemaal zelf te betalen. Ga langs bij je ziekteverzekering en vraag naar wat terugbetaald wordt en wat niet. Een ziekteverzekering is vaak niet genoeg om je uit de kosten te helpen. Ook het OCMW zal overwegen om de kosten geheel of gedeeltelijk ten laste te nemen. Dat is zeker het geval wanneer de hoge medische kosten je levensminimum bedreigen. Ga je daarom zeker ook eens informeren bij een maatschappelijk werker in het OCMW van de gemeente waar je woont.