Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Alleen wonen met dementie?

Camille
4 min read

Als je al wat op leeftijd bent, kan het heel lastig zijn om er in het dagelijks leven alleen voor te staan. Misschien lukken bepaalde dingen niet meer, en voel je daardoor steeds minder enthousiasme om leuke dingen te ondernemen. Het merken dat je lichaam steeds minder kan, kan namelijk erg demotiverend werken. Een aantal aanpassingen in je leven kunnen het alleen wonen met dementie een stuk draaglijker maken.

Aanpassingen in je huis

Dankzij het installeren van een aantal simpele snufjes maak je het vaak een stuk gemakkelijker voor jezelf. In de badkamer kan je bijvoorbeeld leuningen laten installeren, zodat je niet uitglijd wanneer de vloer glad is. Je kunt bovendien anti sliplagen aan eventuele matten in de badkamer bevestigen, een stoel onder de douche neerzetten waarop je kan zitten tijdens het douchen en door het kopen van een thermostaatkraan hoef je de temperatuur van het douchewater niet meer zelf in te stellen. Hierdoor hoef je niet meer zo lang te worstelen met de kraan, en duurt het niet meer zo lang voordat je de juiste temperatuur hebt gevonden.

In de keuken kan je alle keukenkasten wat lager laten installeren, of meerdere lades aan je keuken toevoegen zodat je overal goed bij kan. Ook kan je de vaatwasser en de koelkast op een geschiktere hoogte laten installeren. Het is slim om te zorgen dat je ook niet teveel hoeft te bukken in de keuken. In de slaapkamer kan je bijvoorbeeld een elektrisch bed neerzetten waarvan de rugleuning zichzelf automatisch omhoog kan bewegen, en kan je leuningen neerzetten voor bij het opstaan. Door het hele huis heen is het slim om anti sliplagen aan matten en kleden te bevestigen, geen drempels of trappen te hebben, en te zorgen dat er geen kabels los liggen waar je gemakkelijk over kunt struikelen. Verder is het erg handig om ’s nachts lampjes aan te zetten bij de badkamer en bij de keuken, zodat je alles ’s nachts kunt vinden.

Hulpkrachten

Naast alle genoemde aanpassingen in je huis is het soms misschien fijn om hulp te krijgen bij bepaalde dingen. Daarvoor kan je iemand vragen een soort mantelzorger voor je te zijn. Er is vast wel iemand in je nabije omgeving die enkele keren per week zou willen helpen met lastige dingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een vriend of vriendin, een buur of een familielid. Wanneer je advies nodig hebt over een bepaalde kwestie, is het handig om een adviseur voor ouderen om hulp te vragen. Deze kan je helpen wanneer je met specifieke vragen zit, en kan je hier ook verder bij begeleiden wanneer nodig. Als je zit met huishoudelijke klusjes, kan je een huishoudhulp inschakelen.

Contacten

Wanneer je op leeftijd bent en je kampt met dementie, is het belangrijk af en toe wat mensen om je heen te hebben. Anders kan je je eenzaam gaan voelen, en het gevoel krijgen dat je er helemaal alleen voor staat. Breng eens een bezoekje aan de buurvrouw of vraag haar bij je te komen, bezoek openbare evenementen of ruimten om een babbeltje te maken, of bel iemand op voor een kopje koffie bij jou thuis. Laat vooral merken dat mensen bij jou welkom zijn.

Denk over een ouderenwoning na

Velen voelen zich oncomfortabel bij dit idee, maar zeker wanneer je het gevoel hebt dat je het niet meer zo goed alleen kunt en je wat vereenzaamt, kan dit een heel goede uitkomst zijn. Het is naast een fijne, comfortabele manier van leven ook nog een uitstekende kans om contacten te maken met mensen die in hetzelfde schuitje als jij zitten. Samen kan je het gezellig maken.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…