Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Tot welke leeftijd kan ik alleen wonen?

Camille
4 min read

Wanneer je al enigszins op leeftijd bent, kunnen zich allerlei ongemakken optreden. Je lichaam wil niet altijd even graag meer, en allerlei ongemakken kunnen het je moeilijk maken om van de dag te kunnen genieten. Wanneer je op jezelf woont en je problemen tegenkomt die je niet zelf denkt op te kunnen lossen, is het tijd om wat maatregelen te ondernemen. Dit hoeft nog helemaal niet te betekenen dat je meteen naar een tehuis voor ouderen moet. Er zijn veel andere aanpassingen die je kunt maken in je leven, waardoor dingen waar je nu moeite mee hebt een stuk gemakkelijker worden.

Maatregelen

Het kan in sommige gevallen goed helpen om aanpassingen aan je huis aan te brengen die het je gemakkelijker maken. Voor deze aanpassingen krijg je een vergoeding van de Wmo of de Wlz.  Het is ook een optie om te verhuizen naar een huis dat deze aanpassingen al heeft. Ook hiervoor bestaat in veel gevallen een vergoeding. Denk bij deze maatregelen bijvoorbeeld aan het aanbrengen van een anti-sliplaag aan matten en vloerkleden, het aanbrengen van een kijkgaatje of een camera bij de voordeur voor een veilig gevoel, het aanschaffen van verlengde raamopeners of elektrische raamopeners en het gebruik van kabelgootjes en –clips. Deze laatste maatregel zorgt ervoor dat je geen last hebt van allerlei losliggende snoeren en kabels waarover je zou kunnen struikelen.

Toilet

Voor het toiletteren zou je bijvoorbeeld een hogere toiletpot kunnen nemen of steunbeugels aan de toiletpot kunnen bevestigen. Dit zorgt ervoor dat het zitten en opstaan op een toilet een stuk gemakkelijker gaat. Als je ’s nachts moeite hebt met het vinden van een toilet, is het slim ’s nachts een lampje aan te doen bij het toilet.

Keuken

In de keuken kan je denken aan het aanbrengen van lagere keukenkastjes, zodat je hier goed bij kunt. Ze moeten ook weer niet zo laag zitten dat je constant moet bukken. Dit is niet goed voor de rug. Hiervoor kun je bijvoorbeeld lades laten inbouwen. Andere keukenapparaten, zoals de vaatwasser of de koelkast, kan je ook op een meer geschikte hoogte laten inbouwen.

Badkamer

In de badkamer kan je allerlei leuningen aanbrengen, om uitglijden te voorkomen. De doucheknop moet op een geschikte hoogte zitten, en het is ook een optie om zitten te douchen op een stevige stoel. Door het aanbrengen van een thermostraatkraan hoef je niet meer zelf steeds de temperatuur van het water in te stellen, maar komt er vanzelf water met een aangename temperatuur uit de douchekop.

Vraag om een beetje extra hulp

Als dergelijke aanpassingen niet genoeg zijn en je alsnog veel moeite ondervindt, is een mantelzorger een goede uitkomst. Misschien kan een buur, een vriend of een familielid zo nu en dan eens langskomen om je te helpen met bepaalde dingen waar je moeite mee hebt. Ook zou je ouderenadviseurs kunnen raadplegen wanneer je toch ergens mee worstelt. Deze hebben in veel gevallen wel een oplossing voor je probleem. Voor huishoudelijke taken kan je ook nog aan een huishoudelijke hulp denken.

Het beste voor jezelf

Als ook dit niet voldoende is om je leven goed te kunnen leiden zonder belemmeringen, en je het idee hebt dat je meer hulp nodig hebt dan eens in de zoveel dagen, is het misschien een goed idee om toch op zoek te gaan naar een seniorenwoning. Op welke leeftijd je dit moet doen, hangt volledig van je eigen omstandigheden af. Sommige mensen doen dit pas op hun negentigste, en een ander heeft al langdurige hulp nodig rond het zestigste levensjaar. Hier gelden dan ook helemaal geen regels voor. Het gaat er puur om waar jij je comfortabel bij voelt en hoeveel hulp jij zelf denkt dat je nodig hebt. Dit kan je zelf immers het best inschatten. Maar wees wel eerlijk tegen jezelf: als je hulp nodig hebt, heb je hulp nodig. Het is dan absoluut niet goed om alleen te blijven zitten in je moeite.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…