Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Verhuizen naar het buitenland

Camille
3 min read

Het kan best een spannend en heftig evenement zijn om te verhuizen naar het buitenland. In veel gevallen komt er meer bij kijken dan je van tevoren denkt. Aan alle aspecten van verhuizen zijn in feite regels verbonden, zeker als het gaat om een verhuizing naar het buitenland. Daarom is het belangrijk dat je goed op de hoogte bent van alle overwegingen die je moet maken en alle regels waar je rekening mee moet houden. Hierom volgt alvast een korte indicatie van waar je op moet letten.

Verblijfsvergunning

Eén van de lastigste en meest inspannende dingen die je zal moeten doen wanneer je naar het buitenland gaat, is het aanvragen van een verblijfsvergunning. Zeker wanneer je buiten de Europese Unie gaat wonen kan dit nog een hele klus zijn. Wanneer je een verblijfsvergunning wilt aanvragen, ga je naar de ambassade van jouw nieuwe thuisland. Per land verschilt het nogal welke regels er verbonden zijn wanneer je een verblijfsvergunning wilt. Hier zijn dan ook allerlei verklaringen aan verbonden waar je mee te maken zult krijgen, zoals de gezondheidsverklaring of de verklaring van goed gedrag.

Administratieve zaken

Iets dat je zeker goed op een rijtje zult willen hebben, zijn je papieren. Regels die rond je Nederlandse papierwerk gelden, zullen in het buitenland in veel gevallen anders werken. Bovendien moet je voor elk soort papierwerk sowieso vervangende buitenlandse papieren aanvragen. Hierbij moet je denken aan alle verzekeringen die je hebt afgesloten, abonnementen die je nog hebt lopen, het pensioen dat je momenteel misschien geniet, de AOW en natuurlijk het aangeven bij het bevolkingsregister dat je gaat emigreren.

Naast het feit dat je al deze zaken moet regelen voor het land waar je zult wonen, moet je natuurlijk ook niet vergeten je af te melden dergelijke zaken in Nederland wanneer je ze niet meer via Nederland regelt. Een belangrijke factor zijn ook de Nederlandse belastingen die misschien nog wel gelden voor bepaalde dingen. Om hier een duidelijk en volledig beeld van te krijgen, is het zeer verstandig een belastingadviseur te raadplegen. Sommige dingen kunnen namelijk nogal ingewikkeld worden wat betreft belastingzaken.

Het verhuizen van spullen

Een andere kwestie zijn de spullen die je allemaal meeneemt naar je nieuwe land. Er is een selectie van dingen die niet zonder meer de grens over mogen. Hiervoor ben je soms rechten of heffingen verschuldigd, zoals bepaalde planten die vallen onder de categorie van bedreigde soorten, dieren, wapens, voertuigen of voedingsmiddelen en drank wanneer je dit in grote getale meeneemt. Dan zijn er nog de regels die gelden wanneer je niet binnen de Europese Unie verhuist. Vaak krijg je in zulke gevallen wel alsnog vrijstelling van het betalen van extra heffingen als het om persoonlijke spullen gaat. Als je de auto meeneemt naar het buitenland, is het belangrijk dat je dit ook meld bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer.

AOW

Iets waar je heel goed op moet letten, zijn de regels die gelden voor de AOW in je nieuwe thuisland. In veel gevallen zal je de AOW-uitkering die je in Nederland genoot gewoon kunnen behouden, maar er zijn landen waarmee Nederland geen overeenkomst heeft gesloten op dit gebied. In deze gevallen wordt je uitkering vaak verlaagd met zo’n twintig procent. Er zijn ook enkele gevallen waarin de uitkering helemaal niet meer geldig is, en je een AOW in het nieuwe land aan zult moeten vragen. Het is dus zeker wel van belang om van tevoren goed ingelicht te zijn over hoe dit gesteld is in jouw geval.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…