Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Dankzij een traplift langer in je eigen huis blijven wonen

Gezond.be
4 min read

Geschreven met branded content van Stannah.

Als je last hebt van reuma, kortademig bent door COPD of gewoon niet meer zo fit bent, kan de trap op en af geraken een hele opgave zijn. Hierdoor wordt je minder mobiel en kun je in het ergste geval zelfs niet meer prettig in je eigen huis blijven wonen. Een traplift die je naar boven en beneden brengt kan dan uitkomst bieden. In dit artikel vertellen we je hoe dit handige hulpmiddel ervoor zorgt dat je langer thuis kunt blijven wonen.

Wat is een traplift en hoe werkt deze

Een traplift is een elektronische zetel op een rail die aan de trap wordt gemonteerd. Zo vervoert hij je naar boven en naar beneden. Er zijn verschillende soorten trappen, zoals rechte, wentelmodellen en met één of meerdere bochten. Gelukkig is er voor elk type wel een geschikte lift.

De lift werkt heel makkelijk. Je gaat in de zetel zitten, drukt op de startknop op de afstandsbediening en je rolt naar boven of naar beneden. Zorg ervoor dat je goed vastzit, zodat je niet kunt vallen. Je hoeft ook niet bang te zijn dat je hem niet kunt gebruiken als bijvoorbeeld de stroom uitvalt. Hij werkt namelijk op een accu die heel lang meegaat. En als er weer stroom is wordt de accu automatisch opgeladen.

Je behoudt je onafhankelijkheid

Met een hulplift wordt je minder snel afhankelijk van anderen. Je kunt namelijk zelf naar boven en naar beneden. Je familie zal ook een stuk geruster zijn als ze weten dat je je op deze manier kunt redden. Extra fijn is dat je een zetel kunt kiezen die bij jou en je voorkeuren past. Er zijn drie types: draaistoelen, met arm- en voetsteun en klapmodellen.

Bij het eerste model kun je de stoel omdraaien, zodat je je voeten op een vlakke ondergrond kunt neerzetten. Dit is stuk veiliger. Met een arm,- en voetsteun kun je comfortabeler zitten, doordat je je vast kunt houden en je voeten ergens op staan en niet los bungelen.

Bij het klapmodel kun je de stoel opklappen als je hem niet gebruikt. Hierdoor is er meer ruimte en minder struikelgevaar voor mensen die de trap willen gebruiken.

Een hulplift afgestemd op je persoonlijke voorkeuren

Behalve qua comfort en veiligheid, kun je de lift ook aanpassen aan het uiterlijk van je trap. Voordat hij wordt geplaatst, wordt er eerst een trapmeting gedaan en gekeken naar wat het beste bij jou past. De stoellift wordt vervolgens aan jouw persoonlijke wensen en voorkeuren aangepast. Zo kun jij langer in je eigen huis blijven wonen.

Kosten

Het is best wel een investering, want je betaalt er gemiddeld tussen de € 2750,- en € 3500,- voor. Bij één of meerdere bochten liggen de kosten zelfs gemiddeld rond de € 5000,- tot € 6500,-. Toch is dit over het algemeen nog altijd een stuk goedkoper en minder ingrijpend dan een (grote) verbouwing of verhuizen. Misschien kun je er zelfs wel subsidie voor krijgen.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…