Sinds de uitbraak van het coronavirus en de bijhorende maatregelen is ons leven drastisch veranderd. Constant samen zijn met je gezin, werken van thuis, afstand houden in supermarkten, etc. Wat niet veranderd werd, is het advies omtrent fysieke activiteit.
Meer dan ooit worden we aangemoedigd om te blijven bewegen. Uiteraard is dat niet vanzelfsprekend wanneer alle sportcomplexen gesloten zijn. Onderzoek aan de Universiteit Antwerpen probeert in te schatten wat het effect van de coronacrisis is op alle vormen van fysieke activiteit en beweging. Het onderzoek maakt deel uit van een interdisciplinair project van het departement Communicatiewetenschappen. Dat project heeft als doel om mensen aan te zetten tot meer actieve lichaamsbeweging.
Bewegen gaat niet vanzelf
Uit onderzoek blijkt dat het niet zo simpel is om mensen te laten bewegen. ‘Het helpt daarom om een duwtje in de goede richting te krijgen’, vertelt doctoranda Michelle Symons. ‘Verschillende applicaties en activity trackers kunnen daarbij helpen, zij kunnen je een herinnering sturen of je laten zien hoe goed je bezig bent. Dat kan motiverend werken.’ We merken dat het gebruik in die technologieën tijdens de pandemie is toegenomen, maar dat er ook andere, vaak creatievere, manieren worden gebruikt om te blijven bewegen. ‘Zo richten trainers vaak online lessen in, of worden er filmpjes gezocht via sociale media.’
Met het onderzoek hoopt men inzichten te krijgen in welke technologieën en platformen er het vaakst worden gebruikt. Daarnaast willen de onderzoekers ook bekijken of mensen die één van die technologieën gebruiken, ook effectief meer bewegen dan mensen die dat niet doen.
Doe mee aan het onderzoek
De onderzoekers sturen de vragenlijst nu pas uit, omdat ze graag een algemener beeld willen krijgen. Het is zo dat meer bewegen en sporten vaak voor een korte periode wordt volgehouden. Ondertussen zitten we al tien weken in lockdown, dus mensen kunnen duidelijker aangeven of die situatie hun activiteitsniveau heeft veranderd.
Wil jij graag laten weten hoe het gesteld is met jouw activiteitsniveau tijdens deze coronaperiode? Aarzel dan niet vul deze vragenlijst in!
Voor meer info kan je altijd mailen naar michelle.symons@uantwerpen.be