Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Vermoeide spieren na het sporten: dit kun je doen

Bram De Brabander
4 min read

Je kent het wel; op een dag neem je je voor om meer te gaan sporten. Je gaat als een gek tekeer in de fitness en komt met een voldaan gevoel thuis. Je denkt je sportcarrière opnieuw gelanceerd te hebben. Tot je de volgende ochtend wakker wordt met stijve, stramme spieren. Alleen al de trap afwandelen is een helse taak. De volgende work-out, die twee dagen later op je planning staat, wordt geschrapt. Het was weer allemaal een beetje te veel van het goede. Van waar komen die vermoeide spieren? En wat kan je doen om zo snel mogelijk weer de oude te zijn?

Wat is dat spierpijn?

Vermoeide spieren ontstaan door een ontstekingsproces dat het gevolg is van minuscule scheurtjes die in je spieren ontstaan na het sporten. Die scheurtjes ontwikkelen zich doordat er een ophoping van melkzuur plaatsvindt waardoor je spieren onder druk komen te staan. Spierpijn ontstaat meestal één dag na het sporten en kan een aantal dagen aanhouden.

Spierpijn mag dan wel pijnlijk zijn, het toont wel dat je hard gewerkt hebt en dat je spieren sterker worden. Denk daar maar aan als je de trap aan het afstrompelen bent.

Hoe kan je vermoeide spieren verhelpen?

Blijf rustig bewegen

Velen hebben de neiging om amper te bewegen als ze last hebben van stramme spieren. Dat raden wij je ten strengste af. Het is net erg belangrijk dat je actief blijft zodat je doorbloeding gestimuleerd wordt en je spieren sneller herstellen. Maak een ontspannen fietstochtje of een deugddoende wandeling. Op die manier hou je je spieren in beweging zonder ze te veel te belasten.

Neem een warm bad

Pijnlijke spieren moet je warmhouden om de doorbloeding te bevorderen. Wanneer je een warm bad neemt, zetten je bloedvaten uit waardoor je bloed makkelijker de weg naar je spieren vindt. Bovendien bevordert warmte ook het verwijderen van afvalstoffen. Laat dus je bad vollopen, zet een paar kaarsjes hier en daar, kies een gepast streepje muziek, sluit je ogen en geniet van het moment.

Eet magnesiumrijke voeding

Magnesium is een belangrijk mineraal dat je spieren helpt te herstellen. Weinigen krijgen dagelijks de voorgeschreven hoeveelheid van 400 mg binnen. Als je er een beetje op let, is het nochtans geen onbegonnen taak.

De volgende voedingsmiddelen zijn rijk aan magnesium, gezond en lekker:

  • Pure chocolade
  • Avocado
  • Noten
  • Vette vis
  • Banaan
  • Volkoren graan

Vul aan met voedingssupplementen

Wanneer je trainingen elkaar vlot opvolgen, omdat je bijvoorbeeld een wedstrijd in het vooruitzicht hebt, kan het handig zijn om je herstel met voedingssupplementen te bevorderen. Zo bevordert Ubiquinol-Q10 het herstel van de spieren. Deze vitamine-achtige stof speelt namelijk een belangrijke in de energietoevoer naar de cellen en beschermt ze tegen oxidatie. Nutrisan en Hiddit verwerken beiden Ubiquinol-Q10 in hun supplementen.

Door Bram De Brabander

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…