Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Betere sportprestaties via vijf kleine aanpassingen

Bram De Brabander
4 min read

Wil je je sportprestaties een niveau hoger tillen zonder grote investeringen te moeten doen? Wij zetten vijf kleine aanpassingen op een rijtje die je energielevel de hoogte instuwen.

1. Eet gezond en gevarieerd

Iedereen plukt de vruchten van een gezond en evenwichtig voedingspatroon. Probeer dagelijks minstens 300 gram groenten, 2 à 3 stukken fruit en voldoende graan- en volkorenproducten te eten. Eet pasta en rijst in volkorenvorm. Dan neem je voldoende volkorenproducten én koolhydraten op. Twee vliegen in één klap.

Gebruik suiker, zout en verzadigde vetten op een verantwoorde manier. Je hoeft niet per se als een monnik te leven en altijd sober te eten. Probeer gewoon bewust te zondigen. Spreek met jezelf duidelijk af wanneer je de komende week een stuk taart zult eten. Gezond eten is eten met gezond verstand. Alles kan en mag maar met mate. Hou het lekker, gezond en aangenaam!

2. Zweer alcohol en sigaretten af

Als er nu twee dingen zijn waar je je absoluut moet van onthouden dan zijn het alcohol en sigaretten. Beide producten hebben geen meerwaarde en richten zelfs lichamelijke schade aan. Alcohol zorgt voor uitdroging en belemmert je herstel.

De schadelijke gevolgen van roken op de gezondheid zijn door iedereen gekend. Roken zorgt voor een sterke daling van de zuurstoftoevoer in je ganse lichaam, voornamelijk naar het hart en de spieren. Verder wordt ook je zenuwstelsel, en dus je reactiesnelheid, negatief beïnvloed.

3. Geef je lichaam tijd om te herstellen

Staat er op zaterdag een belangrijke, lange loop op de planning? Schrap alle zware trainingen die in de week voordien op je planning staan. Lange trainingen doen in dat geval meer kwaad dan goed, je breekt er zelfs je conditie mee af.

Rust en eet goed in de week voor de wedstrijd en loop 1 à 2 dagen voor D-day een kort, rustig rondje. Na een succesvolle wedstrijd mag je uiteraard wel een glaasje bubbels drinken. Wedden dat het dubbel zoveel zal smaken?

4. Breng je vochtbalans op peil

Drink gewoon heel veel water. Tijdens een fysieke inspanning wordt slechts 20% van de energie omgezet in beweging. De overige 80% wordt omgezet in warmte. Je lichaam wil die warmte zo snel mogelijk kwijt geraken waardoor je zweetklieren in werking treden. Zweten staat gelijk aan vochtverlies.

Per uur verlies je, afhankelijk van de intensiteit van de inspanning, 1 à 3 liter per uur. Om die hoeveelheid aan te vullen, moet je dus veel drinken. Maak van je drinkbus je trouwe partner die je overal vergezelt. Als er water in je dichte omgeving staat, zal je er ook sneller van drinken. Schol!

5. Voorzie een extra boost

Afhankelijk van hoe vaak en hoe intensief je sport, kan een voedingssupplement dat je energielevel een boost geeft, nuttig zijn. Als recreatieve sporter haal je normaal wel genoeg energie uit je (gezonde) voeding, maar als je je prestaties een level hoger wilt tillen, kan een supplement met Ubiquinol-Q10 je dat duwtje in de rug geven, bijvoorbeeld Nutriquinol 100 mg van Nutrisan of Ubiquinol van Hiddit.  Ubiquinol speelt een rol in de energietoevoer naar al de lichaamscellen (een must tijdens het sporten) en bevordert een goed herstel van de spieren (belangrijk na het sporten). Voor meer informatie raden we je aan een (sport)arts te raadplegen.

Door Bram De Brabander

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…