Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Vlooien in Huis: Wat moet ik doen?

Olivier
5 min read

Vlooien, bijna iedereen krijgt er in zijn of haar leven wel eens mee te maken, zeker wanneer je huisdieren hebt. Jouw geliefde viervoeter zal hoogstwaarschijnlijk ooit te maken krijgen met deze vervelende beestjes. Het is dan van groot belang dat je ervoor zorgt om zo snel mogelijk van de vlooien af te komen. Want vergis je niet, ook jij kunt last krijgen van vlooien.

Wat zijn vlooien & Wat kun je doen tegen vlooien in huis?

Vlooien zijn bruine of zwarte insecten die leven van het bloed van anderen. Het liefst leggen vlooien hun eitjes in de vacht van een dier, bijvoorbeeld jouw hond of kat. Een vlo kan gemiddeld 50 eitjes leggen. Een vlooienplaag ontstaat dus in een rap tempo. Vlooienlarven hebben zo’n 2 tot 3 weken nodig om volledige te groeien. Ze verstoppen zich vaak in hoekjes en kiertjes. Pas als ze volledig volgroeid zijn, zullen ook zij zich weer verspreiden over je huisdieren. Ze leven overigens niet op je huisdieren. Ze gebruiken hun bloed om van te leven, maar zitten verder verspreid over je hele huis. Wanneer er geen huisdier is, kunnen vlooien ook op mensen springen.

Symptomen

Als je bent gestoken door een vlo kunnen er meerdere symptomen optreden. De bekendste symptomen worden hieronder opgesomd:

  • Jeuk
  • Rode plekken of zelfs wondjes
  • Bultjes
  • Witte verkleuringen
  • In sommige gevallen kunnen vlooien zelfs ziektes overbrengen

Hoe ontstaat een vlooienplaag?

Zoals eerder aangegeven zitten volwassen vlooien op huisdieren, maar zijn de vlooienlarven daar niet te vinden. Zij verpoppen zich en wachten tot het moment dat ze volwassen zijn en uit hun pop kunnen komen. Wanneer dit het geval is, wachten zij op een passerend huisdier en bespringen deze. Hiervoor zijn echter twee factoren noodzakelijk: het moet warm genoeg zijn en er moeten trillingen zijn. Vaak ontstaat een vlooienplaag nadat men op vakantie is geweest. Er zijn dan lange tijd geen trillingen geweest in huis. Op het moment dat het gezin thuiskomt, keren de trillingen weer terug. De vlooienpoppen springen dan massaal om zich heen. Ook jijzelf kan dan besprongen worden en last krijgen van de vlooien.

Hoe vlooien Bestrijden?

Vlooien bestrijden is een verschrikkelijke klus. Vlooien zijn namelijk niet zo gemakkelijk weg te krijgen. Veel middeltjes die worden gebruikt tegen vlooien werken niet meer zo goed als eerst, omdat vlooien resistent zijn geworden. Er zijn meerdere middelen, die over het algemeen effectief werken bij het uitroeien van vlooien:

  • Insect Growth Regulators. Hiermee wordt de voortplanting van vlooien gestopt.
  • Selamectine, permethrin, pyriproxyfen, deltamethrin en cyfluthrin om vlooien te doden.
  • Anti-vlooienshampoo.
  • Agressieve middelen, zoals azijn, ammonia, zeep of bleek.

Het is belangrijk om vlooien op alle terreinen te bestrijden. Je huisdier moet goed gewassen worden met anti-vlooienshampoo en geheel vlooienvrij worden gemaakt. Daarnaast moet je je gehele huis ontsmetten met één van bovengenoemde middelen. Als er ook maar één vlo blijft leven, kun je weer helemaal opnieuw beginnen. Het is dus belangrijk om zeer grondig te werk te gaan. Bij een zeer ernstige plaag kun je zelf proberen de vlooien te bestrijden met selamectine of de overige eerder genoemde middelen om vlooien te doden. Je kunt er ook voor kiezen om een ongediertebestrijder in te huren. Dit kan prijzig zijn, maar je bent er zeker van dat je geen enkele vlo meer terug zult vinden in je huis. Soms is de plaag zo erg dat je tijdelijk ergens anders moet logeren, totdat de ongediertebestrijder alle vlooien heeft vernietigd.

Voorkomen

Gezien de drastische maatregelen van bestrijding is het begrijpelijk dat voorkomen altijd beter is. Dit is uiteraard vrij lastig. Zeker wanneer je één of meerdere huisdieren hebt, zal dit vrij lastig zijn. Vlooien zijn nu eenmaal gek op jouw geliefde viervoeter. Er zijn wel een aantal zaken die kunnen helpen bij het voorkomen van een vlooienplaag. Zo is het belangrijk om regelmatig te stofzuigen. Vooral een hypoallergeen stofzuiger zal vlooien makkelijk verwijderen. Daarnaast is het belangrijk om de mand van je huisdier geregeld te verschonen of te wassen. Hier blijven namelijk vaak vlooienlarven in achter.

Ook je huisdier zelf moet onder handen worden genomen. Zo kun je een vlooienband gebruiken om de vlooien af te weren. Tegenwoordig zijn veel vlooienband echter niet meer effectief. Er worden dan ook steeds vaak pipetjes voor in de nek van je huisdier gebruikt. Daarnaast zijn er pillen die je huisdier meerdere maanden beschermen tegen vlooien. Ook is het verstandig regelmatig een vlooienkam te gebruiken om de vacht van je huisdier te controleren. Daarnaast kan een wasbeurt op zijn tijd ook nooit kwaad. In de tuin kun je vlooien voorkomen door insecticiden of rondwormen te gebruiken. 

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…