Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De voordelen van beleggen in Duits vastgoed

Camille
3 min read

In de afgelopen jaren is de vraag naar Duits vastgoed onder Belgische investeerders steeds sneller gestegen, terwijl de groei van het aanbod juist stagneerde. Er zijn verschillende redenen voor deze ontwikkeling te benoemen.

Zo is voornamelijk de bouwactiviteit rond nieuwe appartementen in Duitsland afgenomen, vooral op het vlak van appartementen. Dit heeft ervoor gezorgd dat de prijzen van Duitse appartementen stegen, wat een ideale voedingsbodem biedt voor investeerders uit onder meer België. Waarnemers verwachten nog een groei van het huurrendement.

Duits vastgoed

De Duitse vastgoedmarkt is in de eerste plaats een huurdersmarkt.  Ongeveer 60% van de Duitse bevolking huurt een woning. Slechts 4 op de 10 bezitten een eigen huis. Sommigen huren hun hele leven. Hierdoor is de Duitse huurdermarkt zeer gestructureerd en transparant.

De vraag naar huurwoningen blijft dus heel groot in Duitsland. Bovendien is het merendeel van de bevolking gebonden aan arbeidsplaatsen in de economische attractieve centra. De verdere verschuiving naar de binnenstad versterkt die tendens. Dat zorgt ervoor dat er bepaalde regio’s ( bv. Hamburg, Keulen, Frankfurt, Stuttgart en München) heel duur zijn om te wonen.

De zogenaamde B-regio’s, waaronder Bielefeld, Mönchengladbach, Braunschweig en Wolfsburg, zijn daardoor aan een stevige opmars bezig. Dit maakt vastgoed in deze steden ook heel interessant.  De werkgelegenheid in die regio’s is ook groot en de vastgoedprijzen zijn nog betaalbaar. Bovendien is er nog meer woonruimte beschikbaar dan in de A-steden, al daalt het aanbod er ook steeds sneller.

In de toekomst zal de vraag naar woonruimte in Duitsland nog stijgen. De vraag stijgt sneller dan het aanbod door een verminderde bouwactiviteit. De schaarste resulteert in prijsstijgingen, vooral in de welvarende regio’s.

Schaarste zorgt voor hogere prijzen

Doordat er in Duitsland steeds minder nieuwe appartementen gebouwd worden, begint er langzaamaan een schaarste te ontstaan. Dit geldt in het bijzonder voor de welvarende en populaire Duitse regio’s. Door nu te investeren in Duits vastgoed uit deze regio’s, zal de prijs enkel nog stijgen.

Gunstige fiscaliteit

Voor de Duitse vastgoedsector zijn de gevolgen van de economische crisis relatief beperkt gebleven. Een en ander heeft te maken met de typisch Duitse voorzichtigheid: Duitsers geven hun karakteristieke denken in termen van veiligheid door van generatie op generatie.  Verhuurde meergezinswoningen & appartementencomplexen zorgen vooral in welvarende stedelijke agglomeraties nog altijd voor hoge huurinkomsten. De prijzen voor gunstig gelegen woningen zijn door de crisis niet gedaald, maar juist sterk gestegen.

Ook Duitsers zelf zijn trouwens gewonnen voor de zekerheid en de rendementen van hun vastgoed. Ze investeren zelf ook: meer dan de helft van het vermogen van de Duitse huishoudens steekt in onroerend goed.

De Duitse vastgoedmarkt is heel gezond en wordt omringd door 3 pijlers:

  • Zekerheid
  • Zorgeloosheid
  • Lage aankoopprijzen

Meer weten over het investeren in Duits vastgoed? Klik hier.

Bewaren

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…