Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De voordelen van een goed verluchte woning voor je gezondheid

Camille
3 min read

De gemiddelde Belg spendeert ongeveer 20 uur per dag binnenshuis. Waarvan 15 uur in de eigen woning.  Wist je trouwens dat de lucht in gebouwen en vele huizen meestal van mindere kwaliteit is dan de buitenlucht?   Het is heel belangrijker om te zorgen voor een fris en gezond binnenhuisklimaat.  

Gezondheidseffecten

Er zijn heel wat factoren in een woning die de gezondheid mee beïnvloeden. Denk hierbij aan vocht, schimmel, onvoldoende verluchten/ventileren, tabaksrook, asbest, loden leidingen, verbrandingsgassen etc. Dit kan leiden tot hoofdpijn, allergieën moeheid en een verminderde levenkwaliteit.

Helaas kunnen deze effecten nog erger zijn. Vocht – en schimmelproblemen kunnen luchtwegaandoeningen veroorzaken en hoe langer de blootstelling aan het ongezonde binnenklimaat, hoe hoger de concentraties en hoe schadelijker voor je gezondheid. Vooral kleine kinderen, ouderen, personen met chronische ziekten van de luchtwegen en mensen met hart- en vaatziekten zijn hiervoor gevoelig. Door voldoende ventilatie en verluchting, verdwijnen onduidelijke klachten soms als sneeuw voor de zon.

Een gezonde luchtkwaliteit

De luchtkwaliteit van je woning wordt bepaald door verschillende factoren:

  • De leefgewoontes
  • De constructie van de woning en gebruikte materialen
  • Combinatie van bovenstaande factoren

Enkele tips om je huis te verluchten:

  1. Ventileer je woning minstens 15 minuten per dag. Ventileer het best continu, bv. via een ventilatiesysteem, ventilatieroosters of ramen op een kier.
  2. Verluchting en ventilatie zijn allebei nodig.
  3. Verlucht extra na vochtproducerende activiteiten, bv. douchen, koken, slapen…
  4. Zet de verwarming laag of uit tijdens het verluchten.
  5. Verlucht extra na gebruik van nieuwe materialen in de woning zoals verf, vezelplaten en meubels.
  6. Ventileer en verlucht ook in de winter, maar laat het niet te koud worden. Probeer minstens 15°C aan te houden om condensatie te vermijden

Bij een tekort aan verse lucht kunnen heel wat factoreren aanleiding geven tot een slecht en ongezond binnenklimaat. Ventileren en verluchten zorgt voor een gezonde binnenlucht. Zo vermijd je de opstapeling van CO2, vocht en schadelijke stoffen die tot gezondheidsklachten kunnen leiden.
Als vuistregel geldt dat je jouw woning continu moet ventileren en minstens twee keer 15 minuten per dag moet verluchten.

Wil je graag hier meer over weten? Klik hier »

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…