Coronavirus: ziekenhuisopnames en besmettingen stijgen fors
De coronapandemie in ons land zit duidelijk opnieuw in een stijgende lijn. Gisteren moesten voor het eerst in bijna twee maanden opnieuw meer dan...
Inhoud
Heb jij vaak last van je rug? Heb je een zittend beroep? Dan is de zitbal misschien wel dé oplossing voor jou! Je zithouding verbetert en door de actieve zit vermindert de stijfheid van je rugspieren. Het kan perfect dienen als een alternatief voor je bureaustoel.
De zitbal is een goed alternatief voor een gewone stoel, doordat je voortdurend beweegt. Als je op een zitbal zit, moet je een beetje bewegen om je evenwicht te bewaren. Deze kleine bewegingen zijn al voldoende om je rug soepel te houden. Door het constante gewiebel gebruik je je rug-en buikspieren. Daarnaast dwingt een zitbal je om rechtop te zitten.
Zitballen zijn te verkrijgen in verschillende maten. Van doorsnede 45-75 cm. Je moet zorgen dat het bekken hoger komt dan de knieën, zodat je bovenbenen dus kunnen hangen. De hoek tussen rug en bovenbenen blijft zo groter dan 90 graden.
Doordat een zitbal geen lendensteun heeft, wordt het aangeraden om niet langer dan 2 uur erop te zitten. Twee uur per dag is ideaal, ter afwisseling van een gewone bureaustoel. Bij het gebruik van een zitbal moet je je er wel van bewust zijn dat je hoger zit op zo’n bal. Dit betekent dat je bureau of tafel ook hoger moet zijn. Als dit niet zo is, dan zal je opnieuw vooroverbuigen met je rug en nek.
Ook veel bedrijven komen op tegen het nieuwe roken. Hans Wilmots, CEO van Audit, Accounting en Adviesorganisatie BDA geeft hierbij het goede voorbeeld. Hij lanceert in zijn bedrijf zitballen, standing desks en loopbanden. Hiermee wordt er gehoopt om werknemers fitter en gezonder te krijgen.
Je lichaam is niet gemaakt om uren na elkaar eenzelfde houding aan te nemen. Een hele dag rechtstaan is dus ook geen oplossing. Afwisseling is nodig.
Voortdurend in dezelfde houding zitten leidt tot nek-en rugklachten. Een zitbal activeert je nek-en rugspieren en zorgt automatisch voor de juiste houding. Maar let hierbij op, ga niet een hele dag op een zitbal zitten. Bouw dit op.
Pomp je zitbal goed op. Als je te ver doorzakt of een verkeerde houding aanneemt, is de bal nutteloos.
De coronapandemie in ons land zit duidelijk opnieuw in een stijgende lijn. Gisteren moesten voor het eerst in bijna twee maanden opnieuw meer dan...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon