Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Waar let je op bij de aanschaf van nieuwe contactlenzen

Gezond.be
5 min read

Geschreven met input van VisionDirect.

De overstap van een bril naar contactlenzen is voor de ene persoon een vanzelfsprekendheid. Voor een ander kan dit het begin van de zoektocht zijn naar de meest ideale contactlenzen. Maar wat is de ideale lens eigenlijk? Dat is voor iedereen verschillend. Je kiest je contactlenzen niet alleen op het gebruik, maar ook op je eigen voorkeur. Lees hier alles wat je wilt weten voordat je nieuwe lenzen online gaat kopen.

Het verschil tussen een bril en een contactlens

Het voordeel van contactlenzen is dat ze dichter bij je oog zitten dan een bril. Hierdoor heb je beter zicht. Een bril is natuurlijk direct zichtbaar. Dat iemand contactlenzen draagt, valt over het algemeen nauwelijks op. Maar soms kan dat wel het geval zijn. Bijvoorbeeld als de contactlenzen niet genoeg zuurstof doorlaten en je daar gevoelig voor bent. Dan krijg je last van geïrriteerde ogen en, behalve het feit dat dat voor jezelf niet prettig is, het kan ook zijn dat het anderen opvalt omdat je ogen tranen of rood zijn. Het is daarom om twee redenen belangrijk dat je de juiste lenzen kiest. Ten eerste moet je ze niet voelen zitten, ten tweede mag je er geen irritatie aan je ogen door krijgen. Bij een bril hoef je je daar over het algemeen dan weer geen zorgen om te maken.

Waar zijn contactlenzen van gemaakt?

Alle contactlenzen zijn van kunststof. Ze laten daardoor geen water door en dat maakt dat ze op je oogvocht drijven. Maar tussen de contactlenzen zitten grote verschillen en dat maakt het soms ingewikkeld om te bepalen welke lens het beste voor jou is. Je hebt ongetwijfeld van harde en zachte contactlenzen gehoord. Maar wanneer kies je de een of de ander?

Verschillende soorten contactlenzen

Harde contactlenzen zijn gemaakt van duurzaam materiaal dat zich heel goed naar je oog kan vormen. Het is echter zo dat dit soort contactlenzen het minst zuurstofdoorlatend zijn. In de loop van de jaren is er daarom een lens ontwikkeld die nog wel de harde eigenschappen heeft, maar wel zuurstof doorlaat. Niet iedereen vindt het prettig om harde contactlenzen te dragen. Als je ervoor kiest, zal je waarschijnlijk tijd nodig hebben om eraan te wennen. Maar ze gaan wel lang mee, zo’n anderhalf jaar. Zachte contactlenzen zijn een stuk vriendelijker in het gebruik. Ze laten de zuurstof goed door en passen zich ook goed aan aan de vorm van je oog. Je komt ook contactlenzen tegen van hydrogel of silicone hydrogel. De eerste soort is minder populair omdat het ook weinig zuurstof doorlaat. De silicone hydrogel is dan weer geschikter en laat meer zuurstof door.

Kies je voor daglenzen of maandlenzen?

Wil je het gemak hebben dat je je contactlenzen niet dagelijks schoon hoeft te maken of ben je op zoek naar contactlenzen die binnen je budget vallen? Daglenzen gooi je na een dag dragen weg. Als je gevoelig bent voor vuil of stof dan zijn deze wegwerplenzen een goede oplossing. Ze zijn in verhouding wel duurder. Kies je voor maandlenzen dan bewaar je deze in een lenzenhouder met daarin lenzenvloeistof om ze te reinigen. Een middenweg zijn weeklenzen. Deze kun je een week of twee weken dragen, waarna je ze vervangt. In sommige gevallen kun je ze ook ’s nachts inhouden. Ben je op zoek naar contactlenzen die de vorm van je hoornvlies veranderen zonder dat je hiervoor een laserbehandeling hoeft te ondergaan, dan kies je voor nachtlenzen.

Kies de contactlens die bij je past

De verschillende soorten contactlenzen zijn verkrijgbaar in alle maten. Daarom is het belangrijk dat je voor aanschaf nadenkt over je persoonlijke voorkeur. Wil je contactlenzen die goed zuurstof doorlaten? Kies dan voor zachte contactlenzen. Maar houd er rekening mee dat deze, doordat ze gemakkelijk water opnemen, ook sneller kunnen scheuren. Harde contactlenzen zijn vaak voordeliger maar vragen meer gewenningstijd. Vraag advies als je twijfelt en geniet van het optimale zicht met de juiste contactlenzen.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…