Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Week van het zien: minder dan 1 op 3 Belgen ziet perfect (+ hier kan je deze week gratis je ogen laten testen)

Nona Heremans
2 min read

Met de Week van het Zien (3 tot 10 oktober) wil APOOB, de Algemene Professionele Opticiens- en Optometristenbond, ons aanzetten om sneller naar de opticien of oogarts te stappen. En dat is nodig want nog geen één op drie Belgen ziet perfect. We zijn steeds vaker aan onze beeldschermen gekluisterd en dat is nefast voor onze ogen.

Uit een onderzoek van APOOB blijkt dat vier op de tien Belgen onscherp zien of last hebben van geïrriteerde ogen. Toch maken we maar zelden de stap naar een oogarts of opticien. De helft van de Belgen ging de laatste vijf jaar zelfs helemaal niet meer op controle. Voor de zestiende editie van Week van het Zien kun je een vrijblijvende oogtest laten uitvoeren bij een van de tweehonderd deelnemende opticiens.

Zo’n oogmeting is zeker geen overbodige luxe vertelt Vlaams voorzitter Serge Bruninx, zelf ook opticien-optometrist: “Uit de vorige edities blijkt dat een kwart van alle geteste personen werd doorverwezen naar een oogarts. Ook kreeg bijna de helft het advies om de sterkte van zijn brillenglazen of contactlenzen na te kijken. Slechts 30% had een perfect zicht, al dan niet met bril of contactlenzen.”

Het is trouwens belangrijk om regelmatig je ogen te laten controleren, ookal heb je nog geen klachten. Eén op de twee gevallen van verminderd gezichtverlies kan vermeden worden bij een vroegtijdige diagnose. “Mensen beseffen vaak pas bij een oogmeting hoezeer hun ogen verslechterd zijn. Eens ze een bril of contactlenzen krijgen, zien ze niet alleen scherper maar voelen ze zich ook beter. Met het dragen van een bril of lenzen voelen patiënten zich bijvoorbeeld meer zelfzeker tijdens het autorijden of hebben ze geen hoofdpijn meer op het werk. Daarom raden we aan om regelmatig je gezichtsvermogen te laten nakijken. Wie ouder is dan 40 jaar, laat best ook even de oogdruk controleren.”

Surf naar de website www.weekvanhetzien.be om de volledige lijst en adressen van deelnemende opticiens te raadplegen.

Door Nona Heremans

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…