Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Waarom borstvoeding geven? 8 Stellingen nader onderzocht!

Olivier
6 min read

Al voor de bevalling zal je lichaam beginnen met voorbereiding voor het geven van borstvoeding. Het is een proces dat op natuurlijke wijze op gang komt en pas echt een vlucht zal nemen nadat de placenta is geboren. Na de bevalling zul je van een kraamverzorgster of verpleegkundige uitleg krijgen over onder andere het aanleggen van je baby bij het geven van borstvoeding. Indien het aanleggen niet goed gaat dan kunnen er problemen met de borstvoeding optreden.

Een goede start is essentieel

Na de geboorte zal ernaar worden gestreefd om de baby aan de borstvan zijn, of haar, mama aan te leggen. Niet alleen zal op die manier een goede hechting tussen moeder en kind ontstaan, maar ook zal de melkproductie dan beter op gang worden gebracht.

Een goede start zal ervoor zorgen dat moedermelkproductie optimaal op gang worden gebracht en langere tijd gegeven kan worden. Een goede voorlichting draagt verder ook bij aan een toename van het aantal voedingen per dag.

De juiste houding bij borstvoeding

Als kersverse moeder is het goed te weten welke houding je het beste aan kunt nemen tijdens het geven van borstvoeding. Een goede voedingshouding zal er immers voor zorgen dat je baby beter zal aanhappen en de melkproductie optimaal zal verlopen. Door een verkeerde voedingshouding, niet goed of te kort aanleggen van de baby kunnen ervoor zorgen dat het geven van borstvoeding problematisch gaat verlopen. Een goed aanhappende baby zorgt namelijk voor een goed zuigende baby en een goed gestimuleerde toeschietreflex van de moedermelk.

Tijdens het voeden van je baby zul je een comfortabele houding aan dienen te nemen. Dit is een houding die je gedurende de volledige voeding ook echt vol kunt houden. Voldoende steun is bij een goede voedingshouding dan ook essentieel. Maar verder dien je je ook prettig en ontspannen te voelen.

Je baby tijdens het geven van borstvoeding

Aanvankelijk zal je kleintje een zuigritme hebben waarbij telkens een paar keer gezogen wordt en maar één keer wordt geslikt. Nadat de melk is toegeschoten zal het ritme vaak veranderen in één keer zuigen en eveneens één keer slikken. In de regel kun je het slikken van je baby goed zien en horen, vooral wanneer de melkproductie optimaal op gang gekomen is. Je kindje zal namelijk bij het drinken een vacuüm veroorzaken met het mondje zodat de overdracht van moedermelk plaats kan vinden.

Sommige moeders zullen het zuigen van hun baby als erg heftig ervaren. Wanneer je kindje genoeg heeft gedronken dan zal het je borst meestal vanzelf weer loslaten. Het is overigens een misverstand dat de voedingstijd iets zou zeggen over de hoeveelheid moedermelk die gedronken zou zijn.

Wel of geen borstvoeding?

Er gaan een heleboel spookverhalen rond over het wel of niet geven van borstvoeding. Bij het maken van de keuze om wel, of juist niet, borstvoeding te geven is het essentieel om te weten of een verhaal waar is of niet.

Hangborsten door borstvoeding

Niet waar. Het geven van borstvoeding zorgt niet voor hangende borsten. De vorm van je borsten zal door borstvoeding onveranderd blijven. De zwangerschap kan echter wel voor hangende borsten zorgen omdat dan klierweefsel aan wordt gemaakt dat later weer afgebroken wordt.

Ook je leeftijd kan het weefsel van je borsten slapper maken en hangborsten veroorzaken.

Juiste hoeveelheid voeding bij borstvoeding

Waar. Borstvoeding mag je, in tegenstelling tot flesvoeding, aanbieden naar de behoefte van je kleintje. Het geven van borstvoeding op verzoek zal altijd voor een juiste hoeveelheid voeding opleveren.

Borstvoeding is een goede anticonceptie

Niet waar. Borstvoeding geven is geen betrouwbare vorm van anticonceptie. Alleen wanneer je volledige borstvoeding geeft en nog niet hebt gemenstrueerd, is de kans klein, maar zeker niet uitgesloten, dat je zwanger raakt. Het gebruik van anticonceptiemiddelen is aan te raden omdat de volgende eisprong niet te voorspellen is.

Afvallen door het geven van borstvoeding

Waar. Door borstvoeding te geven zul je dagelijks circa 500 calorieën verbranden en zullen de zwangerschapskilo’s eerder verdwijnen.

Diarree door borstvoeding

Niet waar. Als je baby last heeft van braken of diarree dan komt dit meestal niet door de moedermelk maar eerder door de bijvoeding. Het devies: doorgaan met het geven van borstvoeding en de bijvoeding tijdelijk stopzetten.

Goede band door het geven van borstvoeding

Waar. Tijdens het geven van borstvoeding zal er oxytocine (een hormoon) worden aangemaakt. Dit hormoon zorgt ervoor dat de hechting tussen moeder en kind beter wordt.

Melk drinken voor meer borstvoeding

Niet waar. Het is niet nodig om extra melk te drinken voor een betere aanmaak van moedermelk. Moedermelk wordt namelijk gemaakt uit stoffen in je bloed. Essentieel voor goede moedermelk is een gezonde en gevarieerde voeding.

Afweerstoffen via borstvoeding

Waar. In moedermelk zitten, in tegenstelling tot in flesvoeding, allerlei afweerstoffen. In het bijzonder de melk die de kort na de geboorte aan wordt gemaakt bevat veel afweerstoffen.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…