Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Borstvoeding: de Voordelen en nadelen

Olivier
6 min read

Als je in het derde trimester van de zwangerschap zit, is het goed om na te denken over het wel of niet geven van borstvoeding. Het geven van borstvoeding aan jouw kindje brengt diverse voordelen met zich mee, maar helaas heeft het ook enkele nadelen. Om je een duidelijk beeld te geven van de plus- en minpunten van het geven van borstvoeding, worden de voordelen en nadelen van deze vorm van voeding in dit artikel beschreven. Heb je de informatie in dit artikel goed doorgelezen, dan kun je gemakkelijker bepalen of jij jouw kindje borstvoeding wil geven of het toch liever bij flesvoeding houdt.

De voordelen van borstvoeding voor de moeder

Niet alleen voor het kind, maar ook zeker voor de moeder zijn er enkele voordelen verbonden aan het geven van borstvoeding. De belangrijkste voordelen van het geven van borstvoeding voor de moeder, zijn de volgende:

 • Moedermelk is altijd klaar en op de juiste temperatuur. Geen gedoe met flesvoeding en het opwarmen van flesjes, maar eenvoudig voeding geven die altijd klaar en warm is.
 • Door borstvoeding te geven, herstelt de baarmoeder sneller.
 • Door borstvoeding te geven, kun je voorkomen dat je postnatale bloedingen krijgt.
 • Geef je borstvoeding, dan val je sneller af en bereik je gemakkelijker je oorspronkelijke gewicht.
 • Je hebt minder kans op premenopauzale borst- en eierstokkanker als je in ieder geval drie maanden borstvoeding geeft.
 • Je hebt minder kans op botontkalking en heupfracturen als je borstvoeding geeft.

Het geven van borstvoeding is dus niet alleen gemakkelijk, maar brengt ook diverse gezondheidsvoordelen met zich mee.

De voordelen van borstvoeding voor de baby

Voor de baby brengt borstvoeding ook enkele belangrijke voordelen met zich mee. Om je een duidelijk beeld te geven van de belangrijkste voordelen van borstvoeding voor jouw kindje, worden de pluspunten van deze vorm van voeding in onderstaande opsomming beschreven:

 • Borstvoeding beschermt je kindje tegen infecties, zoals diarree, een middenoorontsteking, een hersenvliesontsteking, een luchtweginfectie, een urine-infectie en een darminfectie.
 • Borstvoeding beschermt je kindje tegen het ontstaan van een koemelkeiwitallergie.
 • Moedermelk is gemakkelijker verteerbaar, waardoor je kindje minder last krijgt van maag- en darmproblemen dan bij het krijgen van flesvoeding.
 • Borstvoeding verkleint de kans op overgewicht, maar ook op aandoeningen als astma.
 • Borstvoeding draagt bij aan de ontwikkeling van kaak- en tongspieren.

Verder garandeert borstvoeding optimale hygiënische gebruiksomstandigheden en zorgt het geven van borstvoeding voor een innige band tussen de moeder en het kind.

De voordelen van borstvoeding voor het gezin

Tot slot brengt het geven van borstvoeding ook een belangrijk voordeel voor het gezin met zich mee. Zo bespaar je veel geld als je borstvoeding geeft, simpelweg omdat je geen flesvoeding hoeft te kopen. Geef je drie maanden borstvoeding, dan scheelt dit maar liefst 350 tot 400 euro. Geef je zes maanden borstvoeding, dan ben je ruim 600 euro goedkoper uit. En omdat een kind al erg duur is, is het zeker een voordeel als je geld kunt besparen op de voeding van jouw kleine.

De nadelen van borstvoeding

Het geven van borstvoeding heeft vele pluspunten, maar er zijn helaas ook enkele nadelen verbonden aan het geven van borstvoeding. Het belangrijkste nadeel van het geven van borstvoeding, is dat je gebonden bent aan het geven van voeding. Je kunt niet zomaar een dagje weg met vriendinnen of een dag gaan werken, want dan kun je geen borstvoeding geven. Ben je een dag niet thuis, dan moet je voldoende melk gekolfd hebben om jouw kind te kunnen voeden. En heeft je kind honger in het holst van de nacht? Dan moet je maar hopen dat je een flesje met moedermelk klaar hebt staan, anders moet jij er iedere nacht uit om je kindje melk te geven.

Een ander nadeel van het geven van borstvoeding, is dat de melk wel erg licht verteerbaar is voor het kind. Hierdoor duurt de verzadiging van het kind vaak wat minder lang en heeft je kind sneller en vaker honger, wat betekent dat je vaker borstvoeding moet geven en nog afhankelijker bent van het voeden van je kind.

Tot slot is het geven van borstvoeding erg vermoeiend. Dit komt omdat het pijnlijk kan zijn, maar ook omdat je het regelmatig moet doen om je kind goed te kunnen voeden. Zeker als je al moe bent door een druk (gezins)leven en weinig nachtrust, kan het geven van borstvoeding de druppel zijn die de emmer doet overlopen.

TIP: Medela Hydrogelpads – Verkoelende en verzorgend bij pijnlijke tepels

Pads tegen pijnlijke tepels

Tijdens de eerste week kunnen moeders last hebben van gevoelige tepels, wat het gevolg kan zijn van normale huidveranderingen na de geboorte of complicaties bij de borstvoeding.

Bij gevoelige tepels bieden deze kompressen van Medela verkoeling en bescherming. Medela Hydrogel Pads geven direct verlichting bij tepelkloven en -wondjes, en verzachten pijnlijke tepels.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…