Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Waarom jeukt een muggenbeet?

Olivier
3 min read

We maken het elk jaar opnieuw weer mee je ligt lekker te slapen, en opeens word je wakker van dat irritante gezoem rond je hoofd. Je probeert nog door te slapen, en te ontkennen dat de mug er was, maar diep vanbinnen weet je het al, er gaat een jacht beginnen op de mug. Eerder dan dat de mug is verdreven, of is doodgeslagen, wordt er niet meer geslapen. Je wil namelijk niet dat je gestoken wordt, want dan wordt het weer dagenlang krabben. Maar waarom jeukt een muggenbeet eigenlijk? Wat doet een mug, waardoor wij een bult krijgen.

Muggen gaan op zoek naar bloed

Als een mug op je huid zit, is het insect op zoek naar je bloed. Het zijn alleen de vrouwtjesmuggen die steken. Dit komt doordat de vrouwtjesmuggen je bloed nodig hebben, om hun eitjes te onderhouden. De muggen zoeken de aderen op je lichaam, met hun snuit. Als ze een geschikte ader gevonden hebben, worden er 2 buisjes in je ader gestoken. Een spuit speeksel in je huid, en de andere zuigt het bloed op. Dit kan een proces zijn van 4 minuten lang!

Als dit proces is voltooid, ontstaat er een bult op de plek van de aanval. Het speeksel dat in je ader is gespoten, zorgt ervoor dat de bloedvaten kleiner worden, zodat het bloed kan gaan stollen. Dit doen zij, zodat het makkelijk wordt om je bloed te drinken. Je lichaam probeert dit speeksel de komende dagen te verwijderen uit je lichaam met antilichamen. Dit proces zorgt ervoor dat je huid gaat jeuken.

Waarom jij al dan niet vaker gestoken wordt dan anderen

Iedereen heeft het gevoel dat hij of zij een stuk vaker worden gestoken dan de ander. Dit heeft te maken met je huid, en de bacteriën die zich op je huid bevinden. Als je een kleinere diversiteit aan bacteriën op je huid hebt zitten, komen er meer muggen op je af. Wel vinden muggen het aantrekkelijk als je qua aantal veel bacteriën hebt. Het is dus niet zo, dat de muggen jou gewoon niet mogen, als je vaker bent gestoken. Ook het eten van tomaat heeft geen invloed op muggenbeten, ook al wordt dat vaak gezegd.

Kun je de jeuk doen verminderen?

Uiteraard zijn er verschillende dingen die je kunt doen om de jeuk te verminderen, tijdelijk kun je verlichting zoeken door een koud doekje, of de binnenkant van een bananenschil op de bult te leggen. Het ene verdooft door de koude, het andere zou een natuurlijk middeltje zijn.

Vanzelfsprekend kan ook je apotheker je met speciale zalfjes of sprays helpen. 

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…