Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zijn er meer insecten na een zachte winter?

Olivier
2 min read

Een extreem koude winter zorgt ervoor dat veel van de insecten doodvriezen. Een uitzonderlijk warme winter is ook niet gunstig voor insecten omdat ze het moeilijker hebben om te overlezen in zo’n ongewoon klimaat. Maar deze dieren maken net een speciale stof aan om de koude periode door te komen waardoor ze moeite hebben om te overleven in warme periodes zoals een zachte winter.

Vroegtijdig einde van winterslaap

Insecten die de warme winter proberen te overbruggen, zullen vaker ook sterven bij het einde van de winter. Deze insecten houden zich schuil als het iets kouder wordt en sluiten zich op in een soort van cocon. Als het opnieuw warmer wordt, komen ze uit hun winterslaapje. Maar als het dus een warme winter is, denken de muggen dat de winter over is en als het hierna nog streng vriest, bestaat de kans dat een groot deel van deze ontwakende beestjes sterft. Hierdoor zullen er inderdaad minder insecten te vinden zijn in de zomer. Vooral wespen hebben hier last van omdat de hele voortplanting afhangt van de koningin. Muggen daarentegen doen aan risicoverspreiding.

Muggen overleven door regen

Muggen reageren minder fel op de extreme koude of hitte van de wintermaanden. Of deze prikkende insecten overleven is namelijk afhankelijk van de regenval. Muggen leggen hun eitjes in plassen, dus hoe meer de hemelsluizen zich openen, hoe meer muggen er zullen zijn in de zomer.  Daarom kan het dus best zijn dat je een mug tegenkomt in je kamer tijdens de winterperiode. Het fabeltje dat de meeste muggen doodvriezen tijdens de winter is dus… een fabel. Deze insecten overwinteren in de buurt van plasjes of zelf in vochtige ruimtes zoals kruipkelders en als ze in de warmte van een huis kunnen rondzoeven, is er dus nog een kans dat je geprikt wordt.

Onvoorspelbare zomer

Of er nu net meer of minder insecten en muggen zullen zijn in de zomer om ons lastig te vallen, dat kunnen we dus niet op voorhand voorspellen. Alles hangt af van de voortplanting van de beestjes na het einde van de strenge of milde winter. En muggen kunnen dus tijdens eender welk seizoen hun ding doen.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…