Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Feiten en fabels om muggenbeten te voorkomen

Gezond.be
3 min read

Laat het licht uit

FABEL. Muggen slapen overdag en gaan pas in de avond op zoek naar voedsel (jouw bloed dus) voor de ontwikkeling van hun eitjes. Het ogenblik waarop jij de lampen aan doet, is toevallig net het moment dat zij actief worden. Muggen merken zelfs van een afstand van 20 meter jouw lichaamswarmte op en weten je daarom feilloos te vinden, ook als je in het donker zit.

Muggenlampen werken dan weer wél

FEIT. Hoewel muggen niet aangetrokken worden door normale verlichting, heeft uv-licht die uitwerking wel op hen. Een insectenlamp, die een blauw uv-licht verspreidt, maakt hier slim gebruik van. De mug komt hier op af en wordt op zijn weg naar de lamp jammerlijk getroffen door het ingebouwde elektrische hoogspanningsroostertje.

Wierook, citronellakaarsen en deodorants helpen

FABEL. Je lichaamsgeur wordt voor een groot deel beïnvloed door bacteriën die diep in de poriën van je huid zijn genesteld. Daar heb je zelf weinig invloed op. Iedereen heeft een eigen lichaamsgeur en dat muggen jou ‘lekkerder’ vinden dan je partner, kinderen of overige gezinsleden kan dus echt. Hoe zoeter je lichaamsgeur, hoe minder interessant je voor muggen bent, maar daar valt niet echt iets aan te veranderen. Met citronellakaarsen, zoet ruikende parfums of aftershaves leid je muggen helaas niet om de tuin. Ook antimuggenwierook is niet effectief: je lichaamsgeur is namelijk aanlokkelijker voor de insecten, dan dat de wierookgeur ze afschrikt.

DEET werkt

FEIT. Maar …DEET (afkorting voor N,N-di-ethyl-meta-tolueenamide) is voor zover bekend de enige stof die een voldoende sterke afwerende werking heeft tegen muggen. Terwijl parfums en geurtjes zoals citronella je lichaamsgeur niet voldoende verhullen, doet DEET dat wel. Vergeet echter niet dat DEET een toxisch middel is. De huid kan geïrriteerd raken als je het middel vaak gebruikt. Er zijn zelfs onderzoekers die waarschuwen tegen mogelijke schadelijke effecten van DEET op je zenuwstelsel.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…