Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat trekt insecten aan in de zomer?

Olivier
3 min read

Tijdens de zwoele zomerdagen en -nachten zie je vaak zwermen insecten rondvliegen en dat is niet altijd even aangenaam. In de zomer lijkt het alsof ze je meer lastigvallen, maar dat komt omdat de insecten zich voortplanten na de winter, dus zijn er gewoon meer beestjes. Maar hebben insecten eigenlijk een doel of vliegen ze zomaar wat rond? Wij lijsten voor jou op wat insecten nu net aantrekt en waar ze van wegvliegen.

Licht trekt insecten aan

Vaak worden lichtlampen gebruikt om insecten te lokken en ze met een elektrische schok te elimineren als ze dicht genoeg komen. Ultravioletlichten zijn heel populair en effectief in deze categorie. Dit komt omdat de beestjes een ander kleurenspectrum hebben dan de mens  en laat ultraviolet nu net de kleur zijn waar insecten het meest gevoelig voor zijn.

Storm op komst: insecten laag in de lucht

Insecten vliegen hoger als er een warme drukgebied langskomt, of als het dus warm is en de warme lucht opstijgt van de grond. Door de stijgende lucht kunnen de insecten zich gemakkelijk laten meezweven naar (letterlijk) hogere sferen. Maar als er storm op komst is of het koelt ’s avonds af, dan vliegen de insecten lager. Ze vliegen namelijk niet graag in het overgangsgebied tussen warm en koud waar veel wind is. Vliegen de insecten je dus zo goed als om de oren, dan koelt het ofwel gauw af of je mag je verwachten aan een onweersbui.

Insecten houden van zoet

Insecten, vooral wespen en bijen, hebben sterk ontwikkelde geurreceptoren. Dit hebben ze nodig om de beste en meest vruchtbare bloemen op te zoeken. Zoet fruit of sapjes in de open lucht eten, trekt meestal een hele hoop insecten aan. Maar je kan ze ook vangen nu je dit weet: maak een wespenval door een potje met plakkerige zoetigheden uit te zetten en steek een papier trechter in de opening.

Zoete en zure (lichaams)geuren

Ruikt jouw parfum heel erg zoet, zoals de geur van verse madeliefjes of geurige rozen, dan zal je waarschijnlijk heel populair zijn bij insecten. Ook de zure geur van zweet is geliefd bij muggen en daarbij komt nog dat je warmte uitstraalt als je zweet, wat insecten ook aantrekt. Je kiest dus best voor een neutrale deodorant in de zomer. Maar er zijn ook geuren waar de beestjes niet tegen kunnen zoals citroen, lavendel, eucalyptus en pepermunt. Zulke geuren zal je dus vaak terugvinden in anti-muggensprays of andere afweermiddelen op basis van DEET. Daarmee wordt onze eigen lichaamsgeur gemaskeerd en zullen de insecten je minder vlug lokaliseren om te prikken of je lastig te vallen.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…