Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Tips om die vervelende muggen op afstand te houden

Olivier
2 min read

Iedereen heeft er wel eens last van: een constant gezoem, een prikje en dagen jeuk. Een muggenbeet is wel het laatste wat je wilt tijdens de heerlijk warme zomerdagen. Maar weet je eigenlijk waarom de mug net JOU uitkoos om te steken? Lees het hieronder en behoed je vanaf nu tegen die vervelende beestjes.

Wat trekt de mug aan?

Als je een sterk parfum opdoet, zal de mug je vlugger kunnen opsporen. Ze gebruiken namelijk geur- en warmtereceptoren om hun doel te vinden. Daarom dat ze ook vaker naar mensen vliegen die aan het transpireren zijn en dus lekker warm hebben. Muggen zullen aangetrokken zijn door mensen met ‘warmer bloed’, wordt ook wel vaak aangehaald. Dit komt eigenlijk gewoon omdat deze personen een hogere temperatuur hebben, waardoor zij de ‘uitverkorene’ zullen zijn.

Licht en muggen?

Muggen komen af op licht… dat wordt toch beweerd? Maar de waarheid is dat muggen heel slecht zien. Ze komen dus niet af op het licht zelf, maar op de warmte die een lichtbron uitstraalt. Zelf in het donker kan een mug gemakkelijk zijn prooi vinden, opnieuw door middel van haar (want wist je dat enkel de vrouwtjes prikken?) sterk ontwikkelde receptoren.

Hoe voorkom je een muggenprik?

Zorg dat je niet te warm gekleed bent en probeer je benen en armen zoveel mogelijk te bedekken met kledingstukken die niet te warm zijn. Je draagt ook beter gekleurde kledij dan een zwarte broek of trui. Ook gesloten schoenen zullen je een heel eind verder helpen, zeker als je door hoog gras loopt. Er wordt ook wel eens gezegd dat knoflook eten muggen afstoot omdat dit geen aangename geur zou zijn voor de beestjes. 

Bescherm je lichaam

Bescherm de lichaamsdelen die niet bedekt zijn met een afweermiddel. De meest effectieve middeltjes bevatten DEET of IR3535 (een ingewikkelde stof die in muggensprays e.d. zit).  Zorg dat je je opnieuw insmeert na het zwemmen of na het douchen. Let op dat je het afweermiddel nooit rechtstreeks op je gezicht smeert en lees steeds de productinformatie.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…