Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Waarom steekt een mug jou (of niet)?

Olivier
3 min read

Herkenbaar: de een wordt lek gestoken door muggen, terwijl de ander compleet met rust gelaten wordt. Ben jij ook altijd de pineut als er een mug in de buurt is? In dit artikel vertellen we je waarom dit insectje telkens jou uitkiest. Lees snel verder.

Verklaring 1: je wordt helemaal niet vaker gestoken

Soms lijkt het alsof je vaker gestoken wordt, doordat je telkens wakker wordt met dikke muggenbulten terwijl je huisgenoten nergens last van hebben. Dit hoeft echter niet altijd te betekenen dat je ook echt vaker gestoken wordt.

Het kan ook zo zijn dat jouw lichaam heftiger reageert op de beet van een mug, waardoor je een prik van een mug altijd opmerkt. Niet iedereen krijgt namelijk een dikke jeukende bult, sommige mensen merken er simpelweg niets van als ze gestoken zijn.

Verklaring 2: Muggen vinden je lekker ruiken

Muggen prikken niet zomaar iemand. Ze selecteren eerst wie er ‘goed’ bloed heeft. Dit doen ze op basis van de geur van je huid. Muggen kunnen dus ontzettend goed ruiken. Dat is ook meteen de reden dat je ze weg kan jagen met bepaalde geuren.

Kritische muggen

Muggen kiezen hun prooi heel bewust uit. Kort samengevat gebruiken ze hiervoor drie criteria:

Bewegelijkheid

Een mug wil natuurlijk niet plat gemept worden, dus ze kiezen een prooi die stil ligt. Ook hierbij gebruiken ze hun reukorgaan. Ze ruiken aan je huid of ze stoffen kunnen ontdekken die op stress wijzen. Een persoon met stress slaapt immers lichter en beweegt meer, waardoor de mug meer risico loopt.

Voedzaam bloed

Een mug wil bloed dat zo voedzaam mogelijk is. Daardoor is bijvoorbeeld bloed met veel eiwitten en aminozuren aantrekkelijker voor hen. Via de geur van je zweet, proberen ze in te schatten hoe voedzaam je bloed is. Welke stoffen precies de doorslag geven, verschilt waarschijnlijk per muggensoort. Er zijn namelijk ontzettend veel verschillende soorten muggen.

Gezondheid

Een mug prikt liever een gezonde persoon. Sommige menselijke ziektes kunnen  schadelijk zijn voor muggen. Ze kunnen, weer door middel van geur, stoffen herkennen die wijzen op bepaalde ziektes.

Zo houd je muggen op afstand

Wil jij voorkomen dat je weer gestoken wordt door dit bloeddorstige insectje? Neem dan deze voorzorgsmaatregelen:

  • Muggen houden niet van de geur van citroen en citronella. Gebruik dit dus. Bijvoorbeeld door middel van een kaars, wat citroenschillen naast je bed of een etherische olie.
  • Een ander geurtje waar muggen absoluut niet van houden is lavendel. Doe wat druppeltjes pure lavendelolie op je huid of kussensloop.
  • Vliegen er erg veel muggen rond? Slaap dan onder een klamboe. Stop de uiteinden ervan onder je matras, zodat er geen open gaatjes overblijven.
Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…