It looks like JavaScript is disabled. Please enable it in order for this website to work properly.

Wat als je een partner hebt met bindingsangst?

Anja
5 min read

Allereerst zul je moeten, weten wanneer er sprake is van bindingsangst voordat je ermee om leert gaan. Omgaan met bijvoorbeeld een partner die bindingsangst heeft, is namelijk niet altijd even gemakkelijk. Er kan bij je een lichtje gaan branden in de richting van bindingsangst op het moment dat je merkt dat jezelf wel met je relatie verder wilt, maar je tevens merkt dat je partner jullie relatie juist zo rustig mogelijk probeert te houden. Wat zijn de symptomen van bindingsangst? Hoe kan je het herkennen en hoe ga je ermee om?

Ontwijkend gedrag

Je partner zal bijvoorbeeld van gespreksonderwerp veranderen op het ogenblik dat je begint te praten over het aantal kinderen dat je later graag zou willen. Of op het moment dat je een ideaal huis gevonden denkt te hebben om samen in te gaan wonen, maar je partner opeens met andere dringende afspraken heeft om maar niet mee te hoeven naar de bezichtiging.  Erg romantisch kan dit gedrag niet worden genoemd en een heleboel mensen zullen op dergelijk moment zeker wel eens argwaan krijgen. Ze gaan soms zelfs twijfelen aan de oprechtheid van hun lief.

Bindingsangst of twijfels

Aan de ene kant kan deze argwaan terecht zijn, maar aan de andere kant moet je je eveneens afvragen of je partner geen last heeft van bindingsangst. Een persoon met bindingsangst heeft vindt het namelijk erg lastig om zich aan een ander persoon, jij in dit geval, te hechten.  De term bindingsangst zegt uiteindelijk al voldoende. Je moet je echter af gaan vragen of je wel mee dient te gaan in het verhaal van de bindingsangst van je lief. Het kan immers ook zo zijn dat hij, of zij, je aan het lijntje probeert te houden en een spelletje speelt met je. Bindingsangst kan immers als een uitstekend excuus worden gebruikt om twijfels met betrekking tot jullie relatie te maskeren.

Oorzaken van bindingsangst

In een heleboel gevallen wordt bindingsangst veroorzaakt door een erg pijnlijke situatie in het verleden, bijvoorbeeld een gebrek aan liefde als baby of een immense pijn door de beëindiging van een eerdere relatie. Als iemand bindingsangst heeft, zal deze proberen om te voorkomen dat hij, of zij, een dergelijke situatie mee hoeft te maken. Om die reden kan bindingsangst als een “psychische stoornis” aan worden geduid en zal de omgang met iemand die er last van heeft erg veel energie vragen.

Bindingsangst als camouflage voor andere problemen

Op het moment dat je partner bindingsangst aan probeert te wenden om een ander probleem te maskeren, dan is het de kunst om goed met elkaar te communiceren en op die manier te achterhalen of je lief echt lijdt aan bindingsangst. In een groot aantal gevallen wordt de term bindingsangst namelijk als een excuus gebruikt om niet toe te hoeven geven dat iemand (nog) niet toe is aan een vaste relatie.

Op die manier kun je onder andere nagaan of je lief onlangs een pijnlijke relatiebreuk door heeft gemaakt, die bijvoorbeeld is geëindigd met overspel of bedrog. In dit soort situatie is het aannemelijk dat je lief echt bindingsangst heeft; aangezien het vertrouwen in andere mensen is verwoest.  Verder kun je nagaan of je partner in het verleden dikwijls gepest is, want ook dan bestaat er een reële kans op het ontstaan van bindingsangst. Ook bij personen die vroeger gepest zijn, is immers het vertrouwen in mensen verloren gegaan.

Er is echt sprake van bindingsangst

Indien je zeker weet dat je partner last heeft van bindingsangst, dan zul je een manier moeten vinden om hier mee om te gaan. Bindingsangst is namelijk erg vaak de oorzaak voor het mislukken van een relatie.  Wanneer je je partner over zijn, of haar, bindingsangst heen wilt helpen; dan zul je heel voorzichtig te werk moeten gaan.

Tips bij bindingsangst van je partner

Hieronder hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet die je kunnen helpen om het probleem op een goede manier aan te pakken.

  • Communiceren: is niet altijd essentieel binnen een relatie, maar zeker als je een partner hebt die lijdt aan bindingsangst. Door met elkaar te praten, zonder hierbij te schelden, te verwijten of te beschuldigen, kun je proberen om erachter te komen wat het probleem precies is.  Alleen zo kun je je (proberen) in te leven in de situatie van je lief.
  • Geef elkaar de tijd: in een relatie moet je elkaar voldoende tijd geven om te groeien. Ondanks je eigen wens om alles wellicht een beetje te versnellen, dien je toch te proberen te respecteren dat je partner meer tijd nodig heeft. Uiteraard is dit alleen van toepassing als je er zeker van bent dat je lief je niet aan het lijntje probeert te houden.
  • Twijfels zijn positief: in een relatie dien je twijfels als iets positiefs te beschouwen. Op het moment dat je lief twijfelt, dan is het best mogelijk dat hij, of zij, dat doet om in de toekomst niet teleurgesteld of zelfs gekwetst te worden.
  • Zoek professionele hulp: indien je merkt dat de bindingsangst van je partner echt heel diep zit, en je helemaal geen vooruitgang weet te boeken, dan is het erg verstandig om op zoek te gaan naar een professionele hulpverlener. Een professional is immers gespecialiseerd in deze problematiek en kan jullie in de regel goed op weg helpen.
Door Anja

These articles may also interest you ...

Lees Meer ...

Logo Gezond

Most shared

These articles may also interest you ...