Wat doen met groenafval?

wat-doen-met-groenafval.jpg

Wist je dat een groot deel van het huishoudelijk afval bestaat uit organisch materiaal?  Dit is groente-fruit- en tuinval (GFT), het afval van huishoudens in de vorm van schillen en resten van groenten, fruit, aardappelen en resten van gekookt eten. Ze horen niet bij het restaval, omdat ze kunnen verwerkt worden tot een nuttig en milieuvriendelijk product: compost.

GFT?

Door je GFT-afval te composteren in een compostvat, -bak of-hoop verwerk je zelf een belangrijk deel van je afval.

Wat hoort bij GFT?

De volgende soorten afval hoort bij deze groep:

  • Schillen van vruchten en groenten
  • Koffie- en theezakjes
  • Groenteresten
  • Groenafval uit de tuin
  • Mest van kleine huisdieren
  • Bloemen en kamerplanten
  • Haagscheersel
  • Gemaaid gras
  • Bladeren en onkruid

Geen GFT?

De volgende soorten zijn geen GFT:

  • Gekookte etensresten
  • Saus, vet en olie
  • Kattenbakvulling
  • Mosselschelpen
  • Beentjes, brood en broodbeleg
  • As van open haard
  • Aarde en zand
  • Plastic en bioplastic
  • Luiers
  • Stof uit de stofzuiger
  • Eierschalen

Enkele tips

  1. Groenten en fruit hoef je niet altijd te schillen. De meeste vitamines en voedingswaardes bevinden zich vlak onder de schil. Het is wel aangeraden om het fruit of de groente goed te wassen.
  2. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk van je ingrediënten gebruikt. Je kan bv. van het groen van wortels, overschotten van een prei, bladeren van een bloemkool etc. een verse groentenbouillon maken.
  3. Overschotjes hoef je niet meteen weg te gooien. Maak eens een ‘restjesmaaltijd’.

Wat te doen met GFT?

Verwerk je eigen GFT en koop een compostvat (of –bak) bij de gemeente voor een sterk gereduceerde prijs. Heb je geen plaats voor een compostvat? Gebruik dan een speciale GFT-zak. Je kan het GFT uitsluitend selectief inzamelen met GFT-zakken die in de stadswinkel of bij erkende verdelers verkocht worden.

Thuis composteren

GFT-afval kan ook erg nuttig zijn om de bodem van je tuin een boost te geven. Het enige dat je hoeft te doen is een compostvat te installeren of een compostbaksysteem-of hoop aan te leggen.

Enkele tips

1. Luchtig & vochtig

Een goede compost is zowel luchtig als vochtig. Het is hierbij noodzakelijk dat je groen en bruin afvalt mengt. Groen afval is bv. aardappelschillen, groenten-en fruitresten, gemaaid gras, koffiefilters etc. Bruin afval bestaat uit hard en groog materiaal zoals notendopen, bladeren en snoeihout. Meng beide soorten afval en werk in dunne lagen. Zo vermijd je een dikke laag groen afval die aaneenkoekt en niet verteert.

2. Zorg voor klein afval

Hoe kleiner je afval, hoe sneller de compostering op gang komt. Gooi daarom nooit grote takken op je composthoop, maar versnipper ze eerst. Ook grotere brokken groentenresten snij je het best eerst in kleine stukken.

3. Geen vuilbak

Een composthoop is geen vuilbak. Je kan er dus niet zomaar alles opgooien. Etensresten van dierlijke oorsprong zoals kippenbotjes en gekookte etensresten zoals spaghetti horen er niet thuis. Je werpt ze bij het restafval. 

4. Vermijd chemische producten

De compostering gebeurt door schimmels en bacteriën en ongewervelde dieren. Het is daarom belangrijk om geen producten met onkruidverdelger of chemisch bewerkte houtsoorten op je compost te gooien. Ze kunnen die micro-organismen schade toe brengen.

Meer info? Klik hier.