Eet je nu best wel of niet na het sporten? En welke voeding is dan het beste voor de inspanning en welke voeding eet je beter na de inspanning? Het is vooral belangrijk dat je voldoende energie binnenkrijgt.
Voeding als bron van energie
Het is van belang dat je lichaam voldoende brandstof heeft voor tijdens het sporten. Voordat je aan de inspanning begint is het een goede beslissling om te kiezen voor een maaltijd met iets meer koolhydraten, weinig vetten en een matig aantal proteïnen.
Vochtgehalte is ook belangrijk
Het is ook essentieel om het vochtgehalte in je lichaam op peil te houden. Tijdens het sporten mag je niet vergeten drinken. Drink vooraleer je dorst krijgt! Twee uur voor het sporten kun je zo'n halve liter water drinken. Tijdens het sporten zelf is het goed om elke 20 minuten een glas water te drinken.
Voor het sporten
Vlak voor het sporten vermijd je best grote porties en voeding met veel vet. Vetten, eiwitten en vezels verteren namelijk heel langzaam. Na een volledige maaltijd wacht je best 3 uur voordat je gaat bewegen. Zo heeft je lichaam tijd om het voedsel te verteren en voorkom je maagproblemen tijdens het sporten. Tot 1 uur voor het sporten mag je wel een verteerbaar tussendoortje eten.
Heb je nood aan iets kleins voor het sporten? Dit zijn enkele ideetjes:
Maaltijd (ongeveer 3 uur voor het sporten)
- Volkorenbrood met kip of kalkoen en wat sla
- Muesli met magere yoghurt of melk
- Rijst of volkoren pasta met groenten en een licht, vetarm sausje
Snack (tot 30 minuten – 1 uur voor het sporten)
- Magere yoghurt met stukjes banaan
- Appel in blokjes met magere cottage cheese
- Rijstwafel
- Granenreep
Na het sporten
Na het sporten heeft je lichaam voedingsstoffen nodig om het energieniveau in je lichaam te herstellen. Het is dus belangrijk dat de maaltij na het sporten gevarieerd is en dus een gezonde portie koolhydraten, een beetje vetten en eiwitten bevat.
Enkele ideetjes voor de maaltijd na het sporten:
- Gegrilde zalm met zoete aardappelen en een slaatje
- Wok met groentjes en kip of scampi
- Volkorenpasta met kip en groentjes
- Volkorenbrood met een spiegelei, tomaatjes en rauwe wortels
- Havermoutpap met fruit en magere melk