Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat is de veneuze ziekte? Oorzaak, symptomen en behandeling

6 min read

Doet de term ‘veneuze ziekte’ bij jou geen belletje rinkelen? Jij bent heus niet de enige bij wie dat het geval is. De veneuze ziekte is een onderschat probleem in ons land. Maar liefst zeven op de tien patiënten die kampen met symptomen vinden het niet noodzakelijk om dat de melden aan hun huisarts. Het is m.a.w. een aandoening waar niet voldoende aandacht aan geschonken wordt. De veneuze ziekte kan nochtans nare gevolgen hebben. Tijd om de nodige info op een rijtje te zetten.

Wat houdt de veneuze ziekte in?

De aders zijn vaten die ervoor zorgen dat het bloed opnieuw van de voeten naar het hart kan stromen. Dat proces noemt men de veneuze circulatie. Zwaartekracht in staande positie vertraagt de veneuze circulatie. Maar op zich vormt dat geen probleem aangezien onze kuitspieren voorzien zijn van een musculaire pomp die het bloed naar het hart stuwt waardoor dat bij gezonde aders perfect in evenwicht is.

Bij bepaalde mensen is de spierwand van de aders echter niet sterk genoeg om de veneuze circulatie te ondersteunen. Als die mensen te lang immobiel rechtstaan of zitten, zullen de kwetsbare aders uitzetten waardoor het bloed in de aders stagneert en dus niet terugkeert naar het hart. De veneuze circulatie is in dat geval aangetast wat op zijn beurt een ontsteking in de aders veroorzaakt. Die ontsteking uit zich in pijn in de benen, zwellingen en progressieve degeneratie van de huid en het onderhuids weefsel.

De diagnose wordt gesteld aan de hand van de aanwezigheid van symptomen en zichtbare tekenen.

Wil je weten of je een eventueel risico loopt op de veneuze ziekte? Kom het te weten via jouw persoonlijk aderrapport.

Wat zijn de symptomen?

De veneuze ziekte kan gepaard gaan met uiteenlopende klachten. Bepaalde klachten zijn specifiek voor de veneuze ziekte, andere zijn dat niet.

De aandoening begint vaak met een gevoel van vermoeide benen, een pijnlijk gevoel op de plaatsen waar de aders lopen, zwelling van de enkels op het einde van de dag of wanneer het warm is. Zichtbare tekenen zijn het verschijnen van blauwe plekken op de benen of fijne paarse haarvaatjes die ‘spiders’ genoemd worden. Bij de meeste patiënten verschijnen er in een verder stadium ook spataders.

De symptomen zijn erg onregelmatig en pieken op bepaalde momenten van de dag. Ze hebben een negatieve invloed op de levenskwaliteit van de patiënt. Naast een gevoel van schaamte zijn bepaalde patiënten niet langer in staat om hun job uit te oefenen wat mentale problemen in de hand kan werken.

Zijn spataders gevaarlijk?

Dat kunnen ze zeker zijn indien men er niet de nodige aandacht aan schenkt. Spataders zijn eigenlijk oppervlakkige aders die permanent uitgezet zijn. Dat kan complicaties met zich meebrengen indien er een bloedklonter ontstaat die naar een diepe ader evolueert en zo naar de longen migreert. Het resultaat kan een longembolie zijn met de dood tot gevolg. Er tijdig over praten met je arts is dus belangrijk.

Wat zijn de oorzaken?

De veneuze ziekte is één van de meest voorkomende aandoeningen in Europa. Er kunnen verschillende oorzaken aan de basis liggen. Mensen die een beroep uitoefenen waarbij men vaak en lang onbeweeglijk rechtstaat zijn een eerste belangrijke risicogroep. Maar ook erfelijkheid kan aan de basis liggen. Dat is vooral het geval bij vrouwen: een op de twee lijdt vroeg of laat aan de veneuze ziekte. Ten slotte zijn leeftijd en overgewicht ook gekende risicofactoren.

Wat doen als je aan de veneuze ziekte lijdt?

Indien de arts vermoedt dat er sprake is van deze aandoening, zal hij of zij trachten een kenmerkend veneus patroon te herkennen. Zijn de klachten bijvoorbeeld minder aanwezig indien de patiënt de benen omhoog legt waardoor de zwaartekracht wegvalt? Of is het zware gevoel in de benen minder sterk indien de spieren in beweging zijn? Een verder onderzoek maakt het mogelijk om een aangepaste behandeling op te starten.

Behandeling voor de veneuze ziekte? 

Het is belangrijk om te vermelden dat de veneuze aandoening een chronische, evoluerende ziekte is die niet te genezen valt met een eenmalige behandeling. Een onderhoudsbehandeling – waarbij de patiënt continu door de behandelende arts opgevolgd wordt – combineert vaak het dragen van steunkousen, het gebruik van flebotrope medicijnen en het respecteren van een gezonde levensstijl. Dat laatste houdt in dat patiënten de benen op tijd en stond bewegen, temperatuurschommelingen vermijden, bij warm weer tijdig afkoeling zoeken en zo vaak mogelijk losse kledij dragen. Patiënten die met overgewicht kampen worden aangeraden zo snel mogelijk een gezond voedingspatroon te volgen.  Ten slotte kan de arts ook beslissen om de spataders operatief te verwijderen.

Voor een gepaste behandeling en advies, raden we je aan je arts of apotheker te raadplegen.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…