Onze tanden zijn een belangrijk onderdeel van ons zelfbeeld. Een stralende glimlach bepaalt mee hoe mensen ons zien en hoe wij naar onszelf kijken. Een goede mondhygiëne is dus van cruciaal belang. Zo voorkom je namelijk ook parodontitis. Maar wat is dat juist?
Parodontitis is een tandvleesontsteking die dieper gaat dan het tandvlees. De bacteriën die verantwoordelijk zijn voor die ontsteking zitten onder andere in tandplak. Dat is een zacht, nauwelijks zichtbaar laagje dat op de tanden ligt. Als je je tanden niet poetst, kan dat laagje verkalken tot tandsteen dat zich hecht aan de tanden. Bij een gezond gebit zit tussen de tanden en het tandvlees een ondiepe spleet. Bij een gebit met parodontitis komt het tandvlees los van de tand en krijg je een diepere spleet. Daarin kruipt dan ook tandplak en tandsteen, waardoor het tandvlees ontsteekt. Zo gaan je vezels kapot en wordt uiteindelijk je kaakbot afgebroken. De aandoening is pijnloos, maar kan toch ernstige gevolgen hebben zoals hart- en vaatziekten of een vroegtijdige bevalling.
De symptomen van parodontitis kunnen verschillen van persoon tot persoon. Bovendien kan parodontitis lang onopgemerkt blijven omdat de zichtbare symptomen zich pas voordoen in een later stadium. Heb je last van bloedend, ontstoken of terugtrekkend tandvlees, loskomende of uitwaaierende tanden, een slechte adem of ettervorming, dan maak je beter zo snel mogelijk een afspraak bij je tandarts of een parodontoloog die je tandvlees kan behandelen.
Stress verhoogt de kans op parodontitis
Bepaalde mensen hebben meer aanleg voor het krijgen van parodontitis, zoals rokers of mensen met diabetes. Daarnaast kan ook stress een rol spelen bij het ontsteken van het tandvlees. Psychische stress onderdrukt de afweermechanismen van het lichaam waardoor bacteriën vrij spel krijgen, ook in de mond. Breng je tandarts of parodontoloog op de hoogte van jouw medicijngebruik of bepaalde ziektes, zo kan hij of zij nagaan of ze een rol spelen bij je mondzorg.
Parodontitis kan onderzocht worden met een grondig mondonderzoek en röntgenfoto’s van het kraakbeen. Een parodontoloog zal vervolgens de ontsteking genezen met een dieptereiniging van de volledige mond onder plaatselijke verdoving. Tanden die in een vergevorderd stadium van ontsteking zijn, zullen moeten getrokken worden. Daarna kan het gebit gecorrigeerd worden door middel van een uitneembare prothese, een brug tussen twee tanden waar een zwevende tand tussen komt te hangen of door implantaten.
Bij implantaten worden kleine schroefjes uit titanium in het bot gezet onder plaatselijke verdoving. Het duurt een aantal maanden tot het implantaat voldoende vastgegroeid is in het kaakbot. Om de tussenperiode te overbruggen, kan een voorlopige uitneembare prothese voorzien worden. Nadien brengt de kaakchirurg of parodontoloog een verbindingsstukje aan op het implantaat dat als steun dient voor de kroon of kunsttand. Als je meerdere tanden of een hele rij moet laten vervangen, dan plaatst de chirurg enkele implantaten waarop een hele constructie kan gezet worden. Zo heb je niet per tand een implantaat nodig. Om ervoor te zorgen dat je implantaat je hele leven meegaat, is het belangrijk om niet te roken en je gebit grondig te poetsen. Bacteriën kunnen namelijk het kraakbot rond het implantaat aantasten en dan kan het loskomen.
Een aanvullende tandverzekering kan in dergelijke gevallen zeker van pas komen. Vanuit de basisverzekering worden kosten voor het plaatsen van implantaten namelijk niet of maar gedeeltelijk vergoed.
Hoe kan je parodontitis voorkomen?
Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen en je kan je gebit in goede gezondheid houden dankzij een paar handige tips. Breng bijvoorbeeld jaarlijks een bezoek aan de tandarts om tandplak te laten verwijderen. Poets daarnaast altijd grondig, ook tussen de tanden, en gebruik een flosdraad of klein borsteltje om tussen twee tanden alle bacteriën te verwijderen. Tot slot is ook een tongschraper een handig instrument om bacteriën op je tong geen kans te geven. Het doel van die tandverzorging is om bacteriën zo snel mogelijk te verwijderen en tandplak geen kans te geven om te veranderen in tandsteen.