Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat is het metabool-of stofwisselingssyndroom? En wat ik eraan doen?

Camille
3 min read

Onze huidige maatschappij is zeer individualistisch ingesteld. We zijn gefocust op onze eigen toekomst, onze baan, promotie en alles wat daarbij komt kijken. Daarbij lopen we ons zelf regelmatig voorbij.

De laatste jaren is ons eetpatroon dan ook veranderd. Eten moet vooral snel, gemakkelijk en voedzaam zijn zonder daarbij altijd goed te kijken naar wat we nu precies eten.

Obesitas en het metaboolsyndroom

Het resultaat hiervan is vaak een ongezond eetpatroon en daarbij komen diverse vervelende ziektes om de hoek kijken. Een daarvan is het metabool- of stofwisselingssyndroom. Dit syndroom is een aandoening van energieverbruik en opslag die veroorzaakt wordt door een disbalans tussen voedselopname en lichamelijke activiteit.

In de volksmond: te veel eten en te weinig bewegen. Het stofwisselingssysteem wordt in de hersenen geregeld en dit syndroom zorgt ervoor dat deze regulatie ernstig verstoord raakt.

Iemand heeft het metaboolsyndroom als er sprake is van abdominale obesitas (zwaarlijvige buikomtrek) en daarnaast twee van de volgende criteria:

  • Hypertrigleceridemie (verhoogd gehalte van vetten in het bloed) of behandeling daarvoor.
  • Verlaagd HDL-cholesterol of daarvoor behandeld.
  • Verhoogde bloeddruk
  • Stijging van de nuchtere glykemie – bloedglucosespiegel gemeten in bloedplasma of een gekende type 2 diabetes.

Voorkomen is beter dan genezen

Om het metaboolsyndroom te voorkomen kun je zelf maatregelen treffen. Zo wordt aangeraden een regelmatig dag- en nachtritme aan te houden, voldoende te bewegen (2,5 uur per week) en voldoende én gezond te eten. Tussendoortjes en snoep laten staan en ook oppassen met alcohol.

Behandeling

Het behandelen van het metaboolsyndroom wordt onder andere gedaan door het herstellen van het dag- en nachtritme, het samenstellen van een beweegschema van minimaal 2,5 uur beweging en het uitbalanceren van een gezond dieet dat gevarieerd, caloriearm of koolhydraatarm is.

Daarnaast kan de patiënt behandeld worden met bloeddrukverlagers, bloedsuikerverlagers en cholesterolverlagers. Hydroxytyrosol uit de olijfvrucht is bijvoorbeeld werkzaam tegen twee van bovenstaande criteria, te hoog gehalte aan tryglyceriden en een verhoogde bloeddruk. Door het dieet aan te passen en veel te koken met olijven en olijfolie kan op een natuurlijke manier bijdrage geleverd worden aan het voorkomen en genezen van het metaboolsyndroom.

Wil je graag hier meer over weten? Klik hier »

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…