Elke peuter neemt geleidelijk aan een eigen eetritme aan. De ene peuter drinkt daarom al wat meer of wat vaker, vergelijken met andere kindjes hoeft dus niet. Het is wel belangrijk dat hij of zij rustig kan drinken en niet alles binnen slokt.
Welk bekertje voor melk?
Er bestaan bekertjes uit plastiek of glas. Ze zijn alle twee gemakkelijk om te reinigen, maar plastiek of kunststof zal gemakkelijker ‘wazig’ worden en glazen bekers zijn dan weer fragieler. Plastieken bekertjes die beschadigd zijn, worden best zo snel mogelijk vervangen omdat in de schrammetjes bacteriën gemakkelijk kunnen huisvesten. Het is ook belangrijk om een bekertje zonder BPA te gebruiken . Dit is een schadelijke stof die in de voeding kan terecht komen. Tegenwoordig wordt dit niet meer gebruikt in plastiek bekers, maar als je een oude beker gebruikt, vervang je die best.
De speen van de beker mag niet te lang zijn om de huig niet te raken, maar ook niet te kort aangezien de peuter hierdoor niet goed kan zuigen. Ook de sterkte van de speen mag niet te hard of zacht zijn want de speen moet de mondbeweging van je kindje kunnen volgen. Kook nieuwe spenen een paar keer om ze soepeler te maken.
Schoonmaken beker
Na het geven van flesvoeding moet een beker steeds gesteriliseerd worden na elk gebruik. De eerste 6 maanden kan het dus zijn dat je meermaals per dag moet steriliseren in warm water, niet in de vaatwas. Dompel de bekers onder in kokend water gedurende 10 minuten en spenen 3 minuten. Ook een snelkookpan kan de bekers ontdoen van bacteriën als je de bekers volledig onderdompelt.
Hoeveel melk
Vanaf 6 maanden tot 1 jaar heeft een baby 500 ml melk nodig per dag, naast ander voedsel en extra vocht zoals water of kruidenthee. We raden steeds aan om bij twijfel je kinderarts te raadplegen, dit zijn algemene richtlijnen, elk kindje heeft of kan andere hoeveelheden nodig hebben. Vanaf 1 jaar zorgt groeimelk voor een goede aanvulling van het eetpatroon. De nodige voedingsstoffen, zoals vitamine D en ijzer, worden toegevoegd aan groeimelk van Olvarit waardoor je kindje vanaf 12 maanden de juiste stoffen binnen krijgt in aanvulling met de vaste voeding. Ook hierna kan de complete formule van groeimelk je kindje helpen in de ontwikkeling.
Flesje naar beker
De ‘kritische periode’ van een kind ligt rond de 6-8 maanden oud. Dit is een goed moment om z’n melk en andere vloeistoffen in een bekertje te geven. Hierdoor leert je kindje andere drinkreflexen en kan hij of zij langzaam afstappen van flesjes.
Het is een goed idee om je kindje te leren dat een dag bestaat uit 3 hoofdmaaltijden door bijvoorbeeld groeimelk als maaltijd uit een bekertje te geven aan tafel. Zo zal je kleintje leren dat de hele dag door aan een bekertje sabbelen (en constant eten of drinken) niet de norm is. Als je kindje enkele deciliters (groei)melk of een andere vloeistof zittend kan drinken, mag je bekervoeding afbouwen.