Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Welk huidtype heb jij?

10 min read

Geen huid is hetzelfde. Ieder mens heeft zijn of haar specifieke eigenschappen, en daarmee ook een eigen huidtype. Om het eenvoudig te houden, kun je grofweg zo’n vier soorten huidtypen onderscheiden. Ben je op zoek naar een huidverzorgingsproduct? Dan is het goed om eerst te weten welk huidtype jij hebt. Lees verder en ontdek waar de specialisten naar kijken.

De verschillende typen

Welk huidtype je hebt, hangt af van verschillende factoren. Zaken zoals je huidkleur en je gevoeligheid voor invloeden van buitenaf zorgen ervoor dat je huid op een bepaalde manier reageert. Vaak is een huidtype erfelijk bepaald, maar naarmate je ouder wordt, kan je huidtype veranderen. Ook de verschillende seizoenen en je leefstijl hebben hier invloed op. Af en toe opnieuw je huidtype laten vaststellen is dus nodig om er zeker van te zijn dat je de juiste verzorgingsproducten gebruikt.

Wanneer een huidspecialist jouw huidtype wil vaststellen, kijkt hij of zij naar de stevigheid, de grootte van je poriën en de vochtbalans van je huid. Op basis daarvan komt er een bepaald huidtype uit de test: normaal, droog, vet of gemengd.

 De normale huid

De huid die goed in balans is, noemen we een normale huid. Hierbij is je huid meestal niet vet en niet droog. Je hebt nauwelijks zichtbare poriën, je huid voelt zacht aan en de structuur ervan is glad en zonder beschadigingen. Het kan trouwens wel voorkomen dat de T-zone (je voorhoofd, neus en kin) soms een beetje vet is. Klinkt dit als jouw huid? Dan heb jij een normale huid.

De droge huid

Een droge huid produceert minder talg dan een normale huid. Die stof zorgt ervoor dat er zogeheten lipiden in de huid aanwezig zijn. Die lipiden zijn vetten die vocht vasthouden. Een droge huid heeft daarom ook vaak een tekort aan vocht. Goed hydrateren is daarom belangrijk. Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat je een droge huid hebt. Je hebt een droge huid als je huid trekkerig, broos en ruw aanvoelt, dof is of weinig elasticiteit heeft. Ook schilfertjes zijn een kenmerk van een droge huid.

De vette huid

Het tegenovergestelde van een droge huid is een vette huid. Die maakt onder andere juist teveel talg aan, waardoor je last kunt krijgen van mee-eters, puistjes en acne. De oorzaak van een vette huid komt vaak van binnenuit. Zo zijn veranderingen in je hormoonhuishouding van invloed op je huid, maar ook het gebruik van geneesmiddelen en make-up kan voor een vette huid zorgen. Je herkent een vette huid aan duidelijk zichtbare poriën en een vettige glans.

De gemengde huid

De naam zegt het al: de gemengde huid is een combinatie van verschillende huidtypen. Bij dit huidtype zijn je wangen vaak droog, maar is het gebied op je voorhoofd, neus en kin (de T-zone) juist wat vet. Als je een gemengde huid hebt, kan het goed zijn om per huidzone te kijken wat je aan verzorging nodig hebt. Kortom is dit geen huidtype op zich, maar een combinatie van de 3 voorgaande huidtypes.

De juiste producten per huidtype

Welk huidtype je ook hebt: een goede verzorging begint bij het reinigen van je huid. Bij voorkeur was je je gezicht iedere ochtend en avond met lauwwarm water. Te warm water in combinatie met het gebruik van sterk reinigende middelen zoals zeep, kan de huid uitdrogen. Je huid wordt namelijk beschermd door een vetlaagje, dat onder andere zorgt voor het vasthouden van vocht. Het is daarom belangrijk de juiste reinigingsproducten te gebruiken, die dat vetlaagje zo min mogelijk aantasten.

Na het wassen van je gezicht kun je een verzorgingsproduct aanbrengen. Ieder huidtype heeft behoefte aan een ander product. Want dat wat geschikt is voor de droge huid, is vaak vettig. Als je dat gebruikt op een vette huid, heeft het niet het juiste effect. Andersom geldt precies hetzelfde.

Dit past bij een normale huid

Als je een normale huid hebt, kies je bijvoorbeeld een crème met glucoglycerol. Dat stofje bevordert de aanmaak van nieuwe natuurlijke hydratatie-kanaaltjes en houdt zo je huid soepel en gezond.  Volg steeds het juiste verzorgingsritueel. Reinigen, dagcrème, nachtcreme, zonbescherming,…

Dit past bij een droge huid (enkele tips) 

Tip 1

Als je huid niet genoeg eigen vetten heeft, voelt hij droog aan. Normaal zou op de huid een talglaagje moeten liggen die de huid beschermt tegen uitdrogen. Het is zeker een aanrader om een vollere crème te gebruiken.

Tip 2

Kies een zachte en romige reiniging, en neem de tijd om het product te laten werken. Spoel de reiniging af met een zachte spons of washand.

Tip 3

Een droge huid is niet gebaat bij te veel kou of warmte. Dus het water is het beste als dat lauwwarm is.

Tip 4

Wil je jouw huid in hele goede conditie houden, gebruik dan minstens 2 maal per week een masker voor de droge, gevoelige of vochtarme huid. Daardoor wordt de vochtigheidsgraad en vetgehalte van je huid prima aangevuld.

Tip 5

1 à 2 keer per week een peeling met enzymen(exfoliant) is goed om je huid op een zachte manier van de dode huidcellen te ontdoen. De huid wordt zachter en andere producten worden beter opgenomen.

Tip 6

Drink zeker 1,5 liter water per dag. In de vochtherstellende producten zitten werkstoffen die het vocht in de huid beter vasthouden, maar dan moet er natuurlijk wel vocht zitten om het vast te houden.

Tip 7

Een hydraterend serum dat je dagelijks onder je dag- en nachtcrème aanbrengt. Verzorgde en vochtrijke cellen voorkomen de eerste tekenen van fijne lijntjes en later worden de lijnen veel minder diep. Een serum vangt de ‘eerste dorst‘ van de huid op en bovendien haal je meer resultaat uit de specifieke vochtregulerende ingrediënten in de crèmes die je daar overheen gebruikt: dubbel resultaat dus!

Tip 8

Eet extra vette vis, zoals zalm en makreel. Die vullen het talg in de huid extra aan. Of neem een voedingssupplement met visoliën.

Tip 9

Er bestaat speciale make-up die geschikt is voor de droge huidtypen. Mocht je dat soort make-up gebruiken, smeer dan voor jouw make-up een lichte dagcrème die zeker niet teveel vette substanties bevat. Anders wordt het allemaal te veel. Dus kort samengevat: Of een lichte crème en vette make-up of een vettige dagcrème en een lichte make-up!
Als je een droge huid hebt, kan je beter afblijven van de zogenaamde compacte make-up. Want dat soort make-up gaat het liefste zitten op de droogste plaatsen van je huid. Dat ziet er niet mooi uit want dan krijgt je vlekken. Je kunt in dat geval beter een normale foundation en hierover heen een gewoon poeder opbrengen.

Tip 10

Spreek regelmatig een gezichtsbehandeling af. Dan wordt de huid diep gevoed met bijvoorbeeld een ampul of een masker, net wat jouw huid nodig heeft.

Dit past bij een vette huid

Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling dat huidtype helemaal vetvrij te maken want zoals boven al vermeld, heeft ieder huidtype als bescherming een zeker vetgehalte nodig om de huid te beschermen en zacht en soepel te houden.

Huidverzorgingsproducten voor de vette huid

Het beste hiervoor is een crème die hydraterend en desinfecterende bestanddelen bevat. Dat product geeft jouw huid dan de verzorging die ze nodig heeft en werk gelijktijdig weer de ontstekingen tegen. Bovendien zorgt een goed product ervoor dat de huid niet weer veel te snel vet wordt en niet meer zo erg glanst. Een dag- en nachtcrème die de huid hydrateerd en anti-bacterieel is.

Verder bestaat er ook een stick die je op de puistjes aan kunt brengen, om ze sneller weg te krijgen. Een vette huid komt ook van binnenuit. Wat extra helpt, is een voedingssupplement dat je talg in balans brengt en de huid zuivert. Vraag hier meer over info@beautyfulskin.be.

Ben je er nog niet over uit welk type jij hebt of welke producten bij jou passen? Stel dan je vraag info@beautyfulskin.be . Zij helpen je graag verder.

Wil je meer lezen over de verschillende huidtypes en welke producten er nu voor jou geschikt zijn? Lees er alles over in het boek “Huidverjoning op maat”. Bestel hem nu. 

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…