Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Droge gezichtshuid verzorgen en voorkomen

11 min read

Wat is een droge gezichtshuid?

De medische term voor een droge gezichtshuid is xerose of xerosis, en is in feite een tekort aan vocht in de hoornlaag van de huid in het gezicht.

Bij een normale huid zorgt het vet tussen de hoorncellen van de hoornlaag voor een juiste verdamping van vocht in de huid. Wanneer deze balans wordt verstoord, verdampt er te veel vocht en ontstaat een tekort. Dan spreekt men van een droge huid.

Een droge gezichtshuid herken je aan volgende symptomen

Wanneer de gezichtshuid door vochttekort droog of extreem droog wordt, is de gezichtshuid van nature broos en makkelijk geïrriteerd. Omdat het de gezichtshuid betreft zijn de symptomen vaak opvallend aanwezig.

De symptomen van een droge tot extreem droge gezichtshuid opgesomd:

  • Prikkelend gevoel van de huid op de wangen of het voorhoofd
  • Trekkende huid
  • Bartjes in de huid
  • Vervellen/schilfers
  • Rimpels zijn duidelijk zichtbaar
  • Pijnlijke huid in het gezicht

De mogelijke oorzaken van een droge gezichtshuis

Een droge gezichtshuid kan zowel externe als interne oorzaken hebben.

Externe oorzaken van een droge gezichtshuid

De gezichtshuid is eigenlijk altijd blootgesteld aan externe factoren, omdat het gezicht nooit bedekt is. Externe factoren beïnvloeden de beschermlaag van de gezichtshuid, waardoor meer vocht kan verdampen. Er zijn veel factoren die de kans op een droge gezichtshuid kunnen verergeren.

Enkele veelvoorkomende factoren zijn:

Zon

Zonneschijn gaat gepaard met veel hitte en UV-A en UV-B straling. Met name de hitte van de zon veroorzaakt een droge gezichtshuid. Door de hitte verdampt namelijk extra veel vocht.

Lage vochtinname

Een droge gezichtshuid ontstaat door een vochttekort in de huid. Wanneer je niet genoeg drinkt gedurende de dag kan het vochtniveau dusdanig laag worden dat je een droge huid krijgt.

Wind en kou

Het gezicht staat dagelijks bloot aan vele weersinvloeden zoals felle wind en koude temperaturen. Door de wind verdampt het vocht in de gezichtshuid extra snel. Koude temperaturen vernauwen de bloedvaatjes en drogen de huid ook extra uit.

Luchtvervuiling

Vervuilde lucht bevat stoffen chemicaliën en roetdeeltjes die de gezichtshuid extra kunnen irriteren. Hierdoor wordt de gezichtshuid extra verzwakt omdat de huid minder goed kan herstellen.

Roken

Sigarettenrook bevat ontzettend slechte stoffen zoals teer en nicotine. Deze stoffen vernauwden de bloedvaten, breken collageen en vitamine C af en bloedvaatjes worden brozer.

Met name vernauwde bloedvaten zijn de veroorzaker van een droge gezichtshuid. Door de vernauwde bloedvaten wordt de huid minder goed doorbloed wat herstel vertraagt.

Ongezonde voeding

Vitamine A, vitamine B3 en vitamine C zijn 3 belangrijke vitamines voor een gezonde gezichtshuid. Vitamine A versterkt de beschermende laag van de huid. Vitamine B3 bevordert de aanmaak van huidvet tussen de hoorncellen van de huid. Vitamine C helpt de huid soepel en veerkrachtig te houden.

Door een slecht dieet kan een tekort ontstaan waardoor de gezichtshuid droog wordt.

Verzorgingsproducten

Veel verzorgingsproducten voor het gezicht bevatten stoffen die de huid kunnen uitdrogen. Zeep, make-up, gezichtsmaskers en make-up remover zijn producten die je dagelijks gebruikt en schadelijke stoffen kunnen bevatten.

Warme douches of baden

Warm water tast de beschermende vetlaag op de gezichtshuid aan waardoor er meer vocht kan verdampen. Een warm bad of een warme douche kan daarom ook een droge gezichtshuid veroorzaken.

Het weer

Weersomstandigheden zoals harde, koude wind kunnen een droge huid veroorzaken.

Meer over deze  factoren kan je terugvinden in het boek Huidverjonging op maat.

Interne oorzaken van een droge gezichtshuid

De werking van het huidmechanisme kan door een een aantal lichamelijke factoren uit balans raken, waardoor een droge gezichtshuid ontstaat.

Natuurlijke huidveroudering

Wanneer de huid veroudert, neemt de productie van talg af en wordt de doorbloeding minder. Beide factoren veroorzaken een droge gezichtshuid.

Hormoonspiegel

Testosteron en oestrogeen zijn twee hormonen die van nature in het lichaam voorkomen. De mate waarin deze voorkomen hebben invloed op het vochtgehalte in de huid of het huidvet. Voor vrouwen kan met name oestrogeen een droge huid veroorzaken. Naar mate het oestrogeenniveau afneemt neemt ook de kans op een droge gezichtshuid toe.

Erfelijke eigenschappen

Helaas kan een droge gezichtshuid ook erfelijk bepaald zijn. Aandoeningen zoals psoriasis, diabetes en eczeem staan erom bekend een droge tot extreem droge gezichtshuid te veroorzaken.

Verzorgen en voorkomen van een droge gezichtshuid

Om een droge gezichtshuid te voorkomen en te verzorgen is het belangrijk om irritatie te minimaliseren en de natuurlijke balans van de huid te herstellen.

Hydraterende crème

Hydraterende gezichtscrèmes zijn onmisbaar om een droge gezichtshuid te behandelen. Goede hydraterende crèmes helpen om de hydrolipidenfilm op de gezichtshuid te herstellen en de huid weer zacht en glad te maken. Wrijf de huid van het gezicht er dagelijks mee in.

Gebruik huidvriendelijke minerale make-up

Omdat make-up bij vele vrouwen dagelijks op het gezicht wordt aangebracht, is het van belang de juiste make-up te gebruiken. Door bewust te kiezen voor make-up die de huidbarrière respecteert, blijft de beschermlaag van de gezichtshuid intact.

Douche met lauw water

Douchen met lauw water voorkomt dat de natuurlijke beschermlaag van de gezichtshuid wordt aangetast.

Dep de huid droog

Wanneer u de gezichtshuid na het douchen wil drogen, dep de huid dan droog en wrijf niet.

Goede gezichtsverzorging

Het reinigen, wassen en verzorgen van de gezichtshuid is belangrijk. Een goede en huidvriendelijke routine essentieel. Vraag hier je huidscan aan.

Drink voldoende

Drink ten minste 2 liter water per dag. Drink meer wanneer het warm is.

Eet gezond

Zorg voor voldoende gevarieerd eten met goede vetten, vitamines en mineralen.

Verbeter de temperatuur en luchtvochtigheid in huis

Zorg dat de luchtvochtigheid in uw huis op peil gehouden wordt. Let hier vooral in de winter op. Probeer de temperatuur in huis rond de 19 graden Celsius te houden.

Producten bij een gevoelige gezichtshuid

Kies voor kwaliteit en de juiste ingrediënten om jouw verzorgingsritueel uit te breiden. Wil je graag een intake of huidscan om zo te zien wat voor jou ideaal zou zijn? Stuur ons een bericht: info@beautyfulskin.be

Met een eigen skincare clinic in Oostende en haar  boek Huidverjonging op maat wordt Karoline Van de Mergel in de skincare wereld gezien als een pro in haar vak. Karoline voorziet de Gezond.be-lezers van vele tips en weetjes over de huid en hoe je die optimaal kan verzorgen. Meer weten over Karoline de huidtherapie die ze aanbiedt en permanente ontharing? Bekijk dan zeker eens de site van Beautyfulskin! Ontdek hier ook meer over haar boek Huidverjonging op maatEen boek vol tips en weetjes, nuttige informatie, oefeningen en recepten.

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…