Elk jaar vraagt de internationale wetenschappelijke vereniging voor de menopauze (IMS of International Menopause Society) op 18 oktober extra aandacht voor de gezondheid en het welzijn van vrouwen in de menopauze.
Thema 2018: seksueel welzijn
Dit jaar focust de voorlichtingscampagne op het seksueel welzijn van vrouwen tijdens de menopauze.
De IMS wil zo aandacht vragen voor het feit dat vrouwen tijdens de menopauze seksuele problemen kunnen ervaren die hun relaties, mentaal welzijn, functioneren op sociaal vlak en algemene levenskwaliteit kunnen aantasten.
Tegelijk moet de campagne laten zien dat dergelijke problemen behandeld en opgelost kunnen worden.
Oorzaak seksuele problemen tijdens de menopauze
Er zijn verschillende factoren die het seksueel welzijn van vrouwen in de menopauze kunnen doen afnemen.
Pijn
De menopauze gaat gepaard met een veranderende hormoonbalans, met een onder andere een daling in oestrogeen.
Oestrogeen houdt echter het vaginale slijmvlies gezond, goed doorbloed en stevig. Wanneer de hoeveelheid oestrogeen daalt, wordt de wand van de vagina droger, dunner, brozer en gevoeliger. Hierdoor ervaren sommige vrouwen jeuk of branderigheid. Ook kunnen er tijdens het vrijen kleine bloedende scheurtjes ontstaan. Verder neemt door de droogte de natuurlijke bescherming af waardoor er meer kans is op vaginale infecties en schimmels.
Pijn en seksualiteit zijn een slechte combinatie. Door de angst voor pijn ga je verkrampen waardoor het vrijen nog pijnlijker wordt en de zin in seks zal verdwijnen. De seksuele activiteiten worden in vele gevallen verminderd of zelfs stopgezet waardoor er een vicieuze cirkel ontstaat. Bij minder of geen seks zullen de vaginale klachten nog verder toenemen.
Verminderd libido
Tijdens de menopauze daalt de aanmaak van testosteron in de eierstokken (er wordt er wel nog geproduceerd in bijnier) waardoor het libido (zin in seks) kan dalen.
Andere menopauzeklachten zoals stemmingswisselingen, slaapproblemen, vermoeidheid, opvliegers etc. kunnen ook een negatieve invloed hebben op het libido.
Onzekerheid
Ten slotte kan ook het lichaam en het beeld dat vrouwen van zichzelf hebben door de menopauze veranderen. Hierdoor voelen sommige vrouwen zich minder of niet meer aantrekkelijk en willen ze niet meer aangeraakt worden.
4 tips voor behandeling seksuele problemen
Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar voor vrouwen met seksuele problemen, maar de effectiviteit van de behandelingen verschilt sterk van vrouw tot vrouw.
1. Praat erover
Praat in eerste instantie met je partner over de problemen die je ervaart en de impact ervan op je emotionele stat. Niet praten met je partner kan ervoor zorgen dat je partner zich buitengesloten voelt en kan in sommige gevallen zelfs tot een relatiebreuk leiden.
Ligt dit moeilijk? Dan kan je eventueel samen met je partner op consultatie gaan bij een menopauzeconsulent.
2. Sluit andere oorzaken uit
Seksuele problemen kunnen veroorzaakt worden door ongemakken zoals pijn tijdens het vrijen, verminderd libido of onzekerheid, allemaal gevolgen van de menopauze.
Toch is het belangrijk om andere, mogelijke oorzaken van je seksuele problemen uit te sluiten. Zo kan je huisarts via onderzoek en testen bepaalde gezondheidsproblemen die vermoeidheid, verminderd welzijn… kunnen veroorzaken uitsluiten of bevestigen.
3. Bespreek mogelijke behandelingen
Bespreek mogelijke behandelingen voor je seksuele problemen met je menopauzeconsulent, huisarts of gynaecoloog (indien nodig zal de menopauzeconsulent je doorverwijzen naar je arts of gynaecoloog). Aan de hand van je seksuele en medische geschiedenis en een beschrijving van je huidige problemen, kunnen zij je een behandeling op jouw maat voorstellen.
Mogelijke behandelingen zijn:
- Aanraden voeding met positieve invloed op libido
- Bekkenbodemspieren trainen met specifieke oefeningen
- Relaxatie-oefeningen
- Het behandelen van vaginale ongemakken met een oestrogeengel- of tabletten, bepaalde supplementen (bv. Omega 7 heeft een positieve invloed op het slijmvlies), geschikt glijmiddel…
- Hormonale substitutietherapie
- Vaginale lasertherapie
- …
4. Behoud een gezonde levensstijl
Zorg ervoor dat je je zowel op fysiek als mentaal vlak goed blijft voelen door aandacht te besteden aan een gezonde voeding, voldoende beweging, positieve mindset…
Menopauze Pop-up
De vereniging van Belgische MenopauzeConsulenten, waar ook Gezond.be-expert Chris Van Gaver deel van uitmaakt, nodigt je op Wereld Menopauze Dag graag uit voor de menopauze pop-up.
Op 18 oktober zijn er op verschillende locaties in Vlaanderen menopauzeconsulenten aanwezige. De deelnemende consulenten kan je hier bekijken.
Bron: Chris Van Gaver, International Menopause Society