Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wereldreumadag, maar dreigend tekort aan reumatologen

Lore
3 min read

Op de vooravond van Wereldreumadag, 12 oktober 2018, trekt de Koninlijke Belgische Vereniging voor Reumatologie aan de alarmbel: er dreigt een een tekort aan reumatologen. 

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 200 acute en chronische reumatische aandoeningen die het bewegingsstelsel (spieren, pezen en gewrichten) en het bijbehorende bindweefsel aantasten. Het kan zowel jonge mensen (inflammatoire reumatische aandoeningen) als oudere mensen (artrose) treffen. 

Momenteel 180 actieve reumatologen

België telt op dit moment zo’n 180 actieve reumatologen. Elk jaar kiezen gemiddeld 5 à 10 geneeskundestudenten voor de specialisatie reumatologie, in 2018 waren dat er uitzonderlijk 15. Toch volstaat dat niet om het aantal reumatologen dat de volgende jaren met pensioen gaat op te vangen. 

Want tegelijk krijgt in België 1 op de 5 inwoners te maken met reumatische klachten en lijdt 1 op 1.000 kinderen aan kinderreuma.  Reuma kan in de meeste gevallen goed gecontroleerd worden mits een adequate en vroegtijdige behandeling.

Beroep gaat gepaard met aantal stereotiepen

Een mogelijke reden voor het tekort? Het beroep van reumatoloog heeft af te rekenen met een aantal stereotiepen. “Het beeld heerst dat we vooral ouderen met reuma behandelen, maar het is eigenlijk fiftyfifty: we zien ook veel jonge mensen en kinderen met inflammatoire en potentieel ernstige reumatische aandoeningen," verklaart Bernard Lauwerys, president-elect bij de KBVR en professor reumatologie aan de Université catholique de Louvain. 

Reumatologen kijken bovendien niet enkel naar het motorisch systeem, reuma kan immers ook gevolgen hebben voor het hart en andere organen zoals de nieren, het centraal zenuwstelsel, de bloedcellen… Reumatologen werken, als eersten, ook doelgericht met patiënt-experten: patiënten worden al jaren betrokken bij de verbetering van vragenlijsten die in de klinische praktijk gebruikt worden en het afbakenen van onderzoeksprioriteiten. 

(Meer) studenten warm maken voor subspecialisatie reumatologie

Tegenwoordig moeten studenten geneeskunde na een specialisatie inwendige geneeskunde van drie jaar kiezen voor een subspecialisatie. “Cijfers tonen aan dat de meerderheid van de internisten in opleiding nooit in aanraking komt met reumatologie, waardoor ze er ook minder snel voor kiezen om zich er verder in te subspecialiseren," merkt prof. dr. Lauwerys op. Toch wordt de discipline vanwege het nauwe contact met de patiënt en het gebruik van gestofisticeerde tools en therapieën over het algemeen enthousiast onthaald door studenten. De KBVR wil daarom ambassadeur-reumatologen naar voren schuiven en ook meer reumatologen aanmoedigen om stageplaatsen aan te bieden.

Daarnaast wil de KBVR ook met de overheid bekijken of er een uitzondering op de quota gemaakt kan worden, zoals eerder ook voor geriaters gebeurde. Het aantal studenten dat een specialisatie inwendige geneeskunde mag aanvatten is gelimiteerd per universiteit. Als studenten bij aanvang echter te kennen geven dat ze zich na drie jaar verder willen specialiseren in reumatologie, dan zou ook een ruimer aantal toegelaten kunnen worden tot de specialisatie inwendige geneeskunde.

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…