Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Reumatoïde artritis (Ontstekingsreuma): Symptomen & Behandeling

Olivier
5 min read

Bij Ontstekingsreuma ofwel reumatoïde artritis is er sprake van een aandoening in de gewrichten die is ontstaan door een langdurige gewrichtsontsteking. Doordat deze ontstekingen niet worden verholpen, kunnen bepaalde wervels in je rug vastgroeien. Er is sprak van een chronische progressieve gewrichtsaandoening en tast het kraakbeen en het bot dat erom heen igt aan. Ontstekingsreuma ofwel reumatoïde artritis is een verzamelnaam voor meerdere ontstekingen. Er vallen bijvoorbeeld ook systeemzieken onder. Bijvoorbeeld de systemische lupus erythematosus, het Syndroom van Sjögren en sclerodermie. Ongeveer één procent van de Belgische bevolking lijdt aan reumatoïde artritis: de meeste daarvan zijn vrouwen. De ziekte komt het meest voor bij mensen tussen de veertig en vijftig: het moment waarop de menopauze intreedt.

Uiterlijke en lichamelijke kenmerken van Reumatoïde artritis

Er zijn symptomen waarvan je niet zeker weet of het ten gevolge van ontstekingsreuma komt, maar bij je wel even moet opletten. Dit worden de alarmsignalen genoemd, en zijn bijvoorbeeld stijfheid, verlies aan kracht en een plotselinge pijn of zwelling in een gewricht. De stijfheid en pijn zijn het hevigst in de ochtend. Je kan je daarnaast misselijk of moe voelen, alsof je een griepje hebt. Je merkt de symptomen meestal eerst in de handen en voeten voordat het zich naar andere gewrichten uitbreidt. Na een poosje ontstaan er reumaknobbels: misvormingen in de gewrichten bij de vingers. De ziekte is meestal symmetrisch: als je last hebt van een gewricht aan de linkerkant van je lichaam, heb je meestal ook last van datzelfde gewricht aan de rechterkant van je lichaam.

Naast de alarmsignalen zijn er ook een aantal symptomen waarbij je haast zeker weet dat je te maken hebt met reumatoïde artritis. Dit zijn de volgende symptomen:

  • De ochtendstijfheid houdt langer dan één uur aan, en je hebt er al in ieder geval zes weken last vanen ontsteking, zwelling of pijn in drie of meer gewrichten (minstens zes weken).
  • Ontsteking in de gewrichten van je vingers, pols of hand (minstens zes weken).
  • Reumafactor in het bloed.
  • Typische wijzigingen op radiologische foto’s.

De oorzaken van reumatoïde artritis

De precieze oorzaak van reumatoïde artritis kan niet met zekerheid worden vastgesteld, maar naar alle waarschijnlijkheid is nadat je ziek bent geweest je afweersysteem ontregeld. Je lichaam gaat daarom eigen weefsels aanvallen. Hierdoor ontstaan ontstekingen in de gewrichten, waardoor het gewrichtskapsel gaat opzwellen en meerdere delen van het gewricht ontstoken worden. Dit gaat net zo lang door tot de botten rondom het gewricht gaan verzwakken. Een andere oorzaak zijn veranderingen in je bloed, zoals een verhoogde bloedbezinkingssnelheid, een tekort aan ijzer, bloedarmoede, en reumafactoren in je bloed. Het is van groot belang om zo snel mogelijk naar de dokter te gaan bij een geval van reumatoïde artritis zodat je zo snel mogelijk met de behandeling kan aanvangen.

De behandeling van reumatoïde artritis

Zonder behandeling kan reumatoïde artritis snel uitgroeien tot invaliditeit en kunnen andere organen zoals de longen en je hart worden aangetast. Ook heb je een vergroot risico op bepaalde vormen van kanker. Het is daarom van groot belang om snel met de behandeling aan te vangen. De behandeling bestaat uit twee soorten: de beweging, en de medicijnen. Meer informatie hierover op de Vlaamse Reumaliga.

Ontstekingsreuma: Beweging is belangrijk

Het is over het algemeen van belang voldoende te bewegen, zoals te fietsen. Wissel de oefeningen en beweging af met periodes van rust. Door voldoende te beweging voorkom je de stijfheid. Beweging kan afgewisseld worden door fysiotherapie en massages. Daarnaast is een bezoekje aan de sauna ook geen slecht idee. Door warmte ontspannen je spieren namelijk waardoor je gewrichten soepeler worden. Ook kan je onder een infra-rood lamp gaan liggen of kiezen voor een warme pakking. In tegenstelling tot warmte, kan juist koude ook helpen, door bijvoorbeeld een behandeling met ijs te kiezen.

Geneesmiddelen geschikt voor ontstekingsreuma

Qua geneesmiddelen kun je het beste kiezen voor ontstekingsremmers. Acute pijn wordt hiermee verlicht en koorts wordt weggenomen. De zwelling wordt tegengegaan. Helaas hebben ontstekingsremmers ook nadelen: ze leveren namelijk vaak maaglasten op. Naast ontstekingsremmers kun je ook corticosteroïden gebruiken, zoals prednisone. Ook deze medicijnen zijn ontstekingsremmend, maar werken meer op de korte termijn. Om die reden wordt vaak de voorkeur gegeven aan normale ontstekingsremmers.

Al de genoemde medicijnen kunnen helpen de gewrichtsontstekingen goed te laten verlopen. Zo’n gunstig verloop kan echter soms zo’n twee à drie maanden op zich laten wachten. Ook is het belangrijk om in je achterhoofd te houden dat geen enkele medicatie in honderd procent van de gevallen werkt, en elke medicatie heeft nevenwerkingen. Soms moet je dus nog jaren lang uittesten welk medicijn het beste voor jou werkt.

 

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…