Ben jij in verwachting? Je kan waarschijnlijk niet wachten om je dochter of zoon op deze wereld welkom te heten. Het leven van een moeder gaat echter niet altijd over rozen. Je kunt ervanuit gaan dat je nachtrust flink achteruit gaat wanneer je een baby krijgt. Je leest hieronder wat je moet weten over je nachtrust als je bijna moeder wordt.
Slaap inleveren
Als moeder moet je behoorlijk wat slaap inleveren. Slechts 13% van alle moeders is tevreden over het aantal uren dat ze slaapt. Meer dan de helft van de moeders zou haar slaapritme willen veranderen. Uit recent uitgevoerd onderzoek blijkt dat slechts 3% van de moeders meer dan 8 uur slaapt. De helft slaapt 6 uur of meer, een kwart slaapt tussen de 5 en 6 uur en 11% van de moeders moet het doen met maar 4 tot 5 uur slaap per nacht. Redenen voor deze slechte nachtrust zijn: Troosten, voeden, pijn bij doorkomende tanden of het ziek zijn van de baby.
Je zult je misschien afvragen waar de vader dan is in deze situaties? Uit onderzoek blijkt dat slechts 25% van de koppels de nachtdienst eerlijk verdeelt. 33% van de moeders is de pineut als het gaat om ’s nachts het bed uitgaan voor de baby. In slechts 2% van de gevallen is de vader degenen die er altijd ’s nachts uit gaat.
Slaappatroon zal veranderen
De meest voorkomende tijd om op te staan is rond 6 a 7 uur in de ochtend. Sommige moeders blijven iets langer liggen, 30% komt tussen 7 en 8 uur uit bed. De meeste moeders gaan ’s avonds tussen 10 en 11 uur naar bed. Slechts 3% van de moeders houd het tot na middernacht vol.
Ben jij een echt avondmens en ben je zwanger? Dan zal je toch iets moeten veranderen. Wanneer de baby wakker is, ben jij namelijk ook wakker. De siësta is misschien wel de beste oplossing om de slechte nachtrust te compenseren, hoewel dat met werk vaak niet mogelijk is. Maar goed, je moet er wat voor over hebben, na de eerste paar maanden zal het vast beter gaan!