Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zijn dure zonnebrillen echt beter voor je ogen?

Olivier
3 min read

Een heleboel mensen zijn zich ervan bewust dat het licht van de zon gevaarlijk is voor hun ogen. Het is dan ook van groot belang dat je je ogen voldoende beschermt tegen de schadelijke straling op zonnige dagen. Om hun ogen deze bescherming te bieden gaan echter een grote groep mensen nog altijd over tot de aankoop van een dure kwaliteitszonnebril. Volgens deskundigen op dit gebied is een extreem duur exemplaar aanschaffen echter helemaal niet nodig.

Wanneer kan er oogschade ontstaan?

Het oog van een mens is namelijk op de eerste plaats prima in staat om, onder normale omstandigheden, zich aan te passen aan de blootstelling aan zonlicht. Ultraviolet zonlicht zal dan ook vrijwel helemaal op worden genomen voordat dit je netvlies, dat achter in je oog is gelegen, heeft bereikt. Alleen in uitzonderlijke situaties, zoals wanneer je langere tijd bloot bent gesteld aan het felle licht van de zon op een sneeuwvlakte, kan er schade aan je oog ontstaan.

Sneeuw zal immers, als enige natuurlijke materiaal, enorme hoeveelheden UV-stralen reflecteren. Als gevolg van deze reflectie van UV-straling kan je hoorn- en bindvlies geïrriteerd raken, en in het meest ernstige geval zelfs kan 'verbranden'. Er zal in een dergelijke situatie gesproken kunnen worden van 'sneeuwblindheid'. Sneeuwblindheid is een zeer pijnlijke aandoening waarvan je gelukkig wel tamelijk snel kunt herstellen. Deze aandoening is te vergelijken met het letsel dat tijdens laswerkzaamheden kan ontstaan. Op een zonnige dag in de sneeuw zal een reguliere zonnebril met normale lenzen dan ook waardeloos blijken en kies je bij voorkeur voor een bril met speciale donkere filters.

Zon en water

Anders dan bij sneeuw, is het zonlicht dat reflecteert op water totaal niet gevaarlijk voor je ogen. Hoewel het felle licht van de zon in een dergelijke situatie wel heel vervelend kan zijn, zullen de schadelijke ultraviolette stralen voor een groot deel op worden genomen door het water.

Hinder van zonlicht

Hoewel je onder normale omstandigheden geen zonnebril nodig hebt om je ogen tegen zonlicht te beschermen, wil dit niet zeggen dat deze ook volkomen overbodig is. Felle zonnestralen zijn immers erg hinderlijk en kunnen zelfs een tijdelijke verblinding veroorzaken. Je pupil zal zich bovendien, onder invloed van fel (zon)licht tot de kleinst mogelijke opening vernauwen. Als gevolg van een dergelijke pupilvernauwing zal er een onscherper beeld op je netvlies vallen. Door het samenknijpen van je ogen en het fronsen van je voorhoofd zul je na verloop van tijd vermoeid en geïrriteerd raken. Er zijn zelfs mensen die in dergelijke situaties last krijgen van hoofdpijnklachten.

Geen onnodig hoge kosten

Door een zonnebril te dragen kun je in dit soort situaties prima dit soort ongemakken verhelpen. Bovenal voorkomt een zonnebril eveneens verblinding, onder andere op momenten dat je achter het stuur van je auto zit. Indien je een zonnebril wilt kopen dan is het in het bijzonder van belang dat je let op het draag- en zichtcomfort. De speciale beschermende kwaliteit van de lenzen kan bij de aankoop van een zonnebril een aanzienlijk minder belangrijke rol gaan spelen. In de meeste gevallen betekent dit dat je niet je spaarvarken hoeft te slachten voordat je een nieuwe zonnebril wilt gaan kopen.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…