Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zo beperk je het effect van stress op je gezondheid

Lore
5 min read

Maar liefst zeven op de tien Vlamingen geeft aan een stressvol leven te leiden. Een beetje gezonde stress kan op zich geen kwaad en kan je zelfs net extra motiveren om je doel te bereiken. Maar wie constant stress ervaart kan op termijn hardnekkige mentale, emotionele en lichamelijke krachten krijgen. En probeer die ongemakken dan maar onder controle te krijgen…

Onder het motto ‘beter voorkomen dan genezen’, geven wij een aantal tips die je helpen stress te herkennen en te bestrijden. Want een pilletje dat je immuun maakt tegen spanning bestaat er helaas (nog) niet.

Herken de alarmsignalen

Alles begint bij het herkennen van mogelijke signalen die kunnen wijzen op stress. Doen de onderstaande alarmsignalen een belletje rinkelen? Ga er dan zéker niet vanuit dat ze normaal zijn of dat ze zomaar zullen verdwijnen.

  • Verandering in gedrag. Heb je het plots moeilijk om je te concentreren? Of houden kopzorgen je weg van je nachtrust terwijl je voordien als een steen in slaap viel?
  • Verandering in emoties. Maken bepaalde zaken je plots erg boos? Of irriteer je je veel sneller?
  • Verandering in sociaal gedrag. Heb je plots geen zin meer om mensen te zien? Kijk je praktisch tegen alles op?

Spoor de oorzaak op

Wanneer voel je spanning? Neemt die toe op je werk? Of merk je dat je gestresseerd geraakt wanneer je in contact staat met bepaalde mensen? Of heb je net stress wanneer je thuis bent?

Ga proactief op zoek naar een alternatief voor die specifieke situatie. Merk je bijvoorbeeld dat je bij een bepaalde vriendengroep erg gespannen bent, dan moet je misschien eens nadenken over wat jullie vriendschap betekent voor jou.

Probeer je blik te veranderen

Kan je die vriendengroep niet verlaten omdat het bijvoorbeeld de beste vrienden van je partner zijn? Probeer de situatie dan eens te bekijken vanuit een ander perspectief. Verwacht jij bijvoorbeeld geen onrealistische zaken van hen of van de situatie?

Probeer zoveel mogelijk te denken in termen van oplossingen. In plaats van te focussen op problemen en negatieve factoren, moet je proberen in elke situatie het positieve te zien. En dat positief denken maakt je sowieso veel gelukkiger.

Ontspan met tijd en stond

Neem niet te veel hooi op je vorm en schakel op tijd terug. En dat hoeft niet per se altijd op vakantie gaan zijn. Overdag je tijd nemen om een koffie te drinken en een praatje te maken met een collega, kan al de nodige ontspanning bieden. Of gewoon ’s avonds eens lekker nietsdoen.

Verzorg jezelf

Het klinkt cliché, maar wie een gezonde mindset wil, moet zich ook lichamelijk verzorgen. Eet gezond en gevarieerd, beweeg op regelmatige basis, rook niet en drink alcohol met mate.

Merk je, ondanks je gezonde levensstijl, dat je energieniveau op een laag pitje blijft? Stress belemmert de productie van Ubiquinol-Q10, een vitamine-achtige stof die net erg belangrijk is voor de energieproductie. Een supplement met Ubiquinol-Q10 kan je helpen je energielevel terug op te krikken. Kies voor kwalitatieve Ubiquinol van Kaneka, onder andere te vinden in het gamma van Pharma NordTrenkerNutrisanTherasienceHiddit en Pileje.

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…