Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

21 dagen om je eetgewoonten bij te sturen?

Camille
3 min read

Onze gewoontes zijn vaak hardnekkig, maar waar een wil is, is een weg. Dat geldt zeker ook voor je eetpatroon. Wil jij je eetgewoontes bijsturen? Dan is het begin vaak het moeilijkst. Daarna wordt je gezondere eetpatroon een gewoonte.

Wees vastberaden

Zoals we al zeiden: het begin is het moeilijkst. Het is daarom belangrijk om vastberaden te zijn en niet op te geven. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Daarom hebben we enkele tips voor je waarmee je vastberaden en gemotiveerd blijft.

1. Kies voor gezonde snacks

Een gezonde snack is een product of een groep van producten met een lage energiedichtheid en een hoge voedingsdichtheid. Of eenvoudigweg: een tussendoortje met weinig calorieën en veel nuttige voedingsstoffen, zoals vitaminen. Voorbeelden van gezonde tussendoortjes: fruit, yoghurt, noten, gedroogde vruchten, groenten, stukje pure chocolade, rauwkost, suikerarme cake etc. Zorg dat je altijd een gezond tussendoortje bij de hand hebt, zo is de kans kleiner dat je grijpt naar ongezonde suikerrijke snacks.

2. Een vieruurtje

Een gezond vieruurtje is de ideale manier om te vermijden dat je naar ongezonde snacks grijpt. Maak er een volwaardig eetmoment van. Het moet je nieuwe energie leveren en bovendien ook je honger stillen. Een gezond tussendoortje moet licht zijn en niet te veel calorieën bevatten. Verschillende studies hebben tevens aangetoond dat iemand die regelmatig een gezond vieruurtje eet, minder last heeft van overgewicht.

3. Structuur in je eetgewoonten

Breng regelmaat in je eetgewoonten. Gezond eten betekent regelmatig eten mét gezonde tussendoortjes. Het wordt aangeraden om 3 hoofdmaaltijden en 2 à 3 tussendoortjes per dag te eten. Gezonde tussendoortjes zijn niet noodzakelijk, maar kunnen een meerwaarde bieden door de behoefte aan essentiële voedingsstoffen te dekken. Sla daarnaast ook geen maaltijden over. Door maaltijden over te slaan, ga je tussendoor honger krijgen en is de kans groter dat je gaat grijpen naar ongezonde snacks.

4. Ontbijten

Het ontbijt levert je ongeveer 25% van de benodigde dag energie. Daarnaast is een stevig en gezond ontbijt noodzakelijk om je gedurende de voormiddag een maximaal prestatievermogen te garanderen. Door het ontbijt over te slaan ontstaat er vaak een appelflauwte in de voormiddag waardoor je sneller gaat grijpen naar suikerrijke tussendoortjes.

5. Eiwitten, complexe koolhydraten en vezels

Dit zijn voedingsstoffen die zorgen voor meer verzadiging en een minder hongergevoel. De producten die je voldane gevoel verlengen worden ‘verzadigd’ genoemd. Ze helpen om de honger onder controle te houden. Voorbeelden hiervan zijn: vers fruit, noten, havermout, volkoren producten, avocado’s, bladgroenten, eieren, yoghurt, bonen, thee, soep, water, zalm etc.

6. Stel duidelijke doelen

Vastberaden om je eetgewoontes bij te sturen? Dan is het tijd om duidelijke doelen op te stellen. ‘Ik wil gezonder eten’ is natuurlijk veel te vaag en breed. Daardoor wordt het lastig om effectief aan je doel te werken. Stel dus specifieke doelen op.

21 dagen om je eetgewoonten bij te sturen

21 dagen volstaan al om je eetgewoonten bij te sturen.  Een evenwichtig suikerverbruik is een goed begin voor een globale gezonde levensstijl. Die bereik je door niet te roken, gezond en evenwichtig te eten, en voldoende te bewegen. Zet nu de eerste stap en doe de Suikertest!

Klik hier voor meer info! »

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…