Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

4 tips om een zorgdrager te ontlasten

5 min read

Ondersteuning bieden is cruciaal om te voorkomen dat een zorgdrager vroeg of laat overbelast geraakt. Mensen die zorgdragen, hebben hun handen vol waardoor ze minder aandacht schenken aan het onderhouden van onder andere sociale contacten. Hulp vragen is daardoor vaak niet aan de orde.

We delen 4 concrete tips met wat je kunt doen om het een zorgdrager gemakkelijker te maken. Je zult zien dat het vaak in kleine zit. 

Wie weet krijg je er wel een geschenkje ter beloning voor alle inzet bovenop 😉

1.    Breng op regelmatige basis een (warme) maaltijd aan huis 

Probeer er bijvoorbeeld een gewoonte van te maken om wekelijks of maandelijks een extra portie te koken. Je hoeft niet per se uren in de keuken te vertoeven, het gaat om het gebaar. Een potje soep of een eenvoudige maaltijd zijn meer dan welkom. Alleen al het idee dat jij er hebt aan gedacht om een maaltijd te brengen, bezorgt de zorgdrager sowieso een warm gevoel. 

Ben je niet echt een keukenprinses? Een cadeaubon voor afhaalmaaltijden bij de lokale traiteur is zeker ook een optie. De drukbezette zorgdrager zal het gebaar én de maaltijd appreciëren. 

2.    Toon dat je aan hem denkt

Neem vaak contact op en geef aan dat je er bent voor de zorgdrager. Je hoeft niet per se uren aan de telefoon te hangen of dagelijks een resem berichtjes te sturen. Maak er wel een gewoonte van. Het is niet de bedoeling dat je één keer per jaar iets van je laat horen. 

Vermijd open vragen zoals ‘als ik iets kan doen, laat maar weten’ en doe concrete hulpvoorstellen. Zeg bijvoorbeeld dat je morgen boodschappen doet en dat je de nodige spullen voor hem zal meenemen of zeg dat je hem overmorgen oppikt om samen een wandeling te maken. Voor zorgdragers wordt een open vraag vaak een extra taak op de to-dolijst en dat kunnen ze missen als kiespijn. 

Wees je er bewust van dat je nooit iets verkeerd kan doen door te informeren hoe het gaat met iemand. 

3.    Luister

Er gewoon zijn en luisteren is vaak het beste wat je voor iemand kunt doen. Een klankbord geeft hem het gevoel dat hij er niet alleen voor staat. Vel geen oordeel en hou je eigen ervaringen uit het gesprek (tenzij de zorgdrager er expliciet naar vraagt). Geef de zorgdrager echt de kans om uitgebreid te vertellen wat hij allemaal meemaakt.

4.    Neem concrete taken uit handen 

Stel bijvoorbeeld voor om de administratieve rompslomp op jou te nemen. De emotionele belasting in combinatie met het papierwerk is voor vele mantelzorgers een grote uitdaging. Door een deeltje uit handen te nemen, geef je hem opnieuw wat ademruimte. Ben je niet echt een administratief talent? Dan kan je ook voorstellen om andere taken op jou te nemen. Stel voor om af en toe te helpen poetsen of zorg mee voor de boodschappen. Ga na of de zorgdrager het leuk vindt om die zaken samen te doen of ze juist liever uit handen geeft. 

Elke persoon die zorg draagt voor een ander, officieel mantelzorger of niet, verdient een eretitel, een applausje en een steuntje in de rug! Daarom lanceert Partena Ziekenfonds het platform zorgdragers.be. Ben je zelf zorgdrager, dan vind je tips en advies en een fijne attentie. Wil je een zorgdrager uit je omgeving dat extra steuntje in de rug geven? Dan heeft Partena Ziekenfonds ook nog enkele relevante tips voor jou!

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…