Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

4 clichés over mantelzorg(ers) ontkracht

4 min read

Uit een recente studie van het Partena Ziekenfonds blijkt dat de helft van de Vlamingen taken overneemt van een naaste die ziek of zorgbehoevend is. Dat betekent dat maar liefst 1 op de 2 van onze landgenoten een zorgdrager is, zonder het echte etiket van een mantelzorger te krijgen, terwijl ze dat toch zijn. Hoogtijd om een aantal clichés over zorgdragers te ontkrachten. 

Een mantelzorger is vaak een oudere persoon

Dat is zeker niet altijd het geval. Naar schatting zijn 1 op de 5 scholieren jonge mantelzorgers. Dat zijn kinderen of jongeren tot 25 jaar die opgroeien in een gezin waar een broer, zus, familielid of ouder kampt met een fysiek of psychisch probleem. Jonge zorgdragers moeten veel meer ballen in de lucht zien te houden dan andere leeftijdsgenoten. De taakjes en verantwoordelijkheden die hij of zij krijgt, passen niet bij de fase in zijn of haar leven. Andere jongeren moeten inderdaad ook hun steentje bijdragen aan het huishouden, maar bij jonge mantelzorgers zijn de taken alomvattend. Zij handelen vanuit een gevoel van noodzaak: als zij het niet doen, dan doet niemand het. 

Jonge mantelzorgers ervaren veel druk waardoor ze constant piekeren en zich gespannen voelen. Ze hebben minder tijd om te besteden aan schoolwerk en het onderhouden van hun sociaal leven. Dat is uiteraard heel persoonlijk. De ene (jonge) mantelzorger is de andere niet. 

Een mantelzorger ziet zichzelf als mantelzorger

Dat klopt niet. Zorgdragers beseffen vaak niet dat ze zichzelf een mantelzorger mogen noemen. Vaak vinden zij het een evidentie om te zorgen voor een persoon die hen dierbaar is waardoor ze geleidelijk in de rol van mantelzorger rollen. Mantelzorger ben je als je op regelmatige basis zorgt voor een familielid, vriend, buur of kennis. Dat kan zowel thuis als in een (zorg)voorziening zijn. 

Wie weet krijg je er wel een geschenkje ter beloning voor alle inzet bovenop 😉

Mantelzorg is vrijwilligerswerk

Ook dat cliché moeten we ontkrachten. De hulp die een vrijwilliger aanbiedt gaat uit van een organisatie en is wettelijk geregeld. Een mantelzorger helpt iemand indien hij of een affectieve band heeft met die persoon. Vrijwilligers bepalen de intensiteit van de hulp die ze bieden aan iemand, een mantelzorger kan dat vaak niet. Het overkomt je. 

Een mantelzorger doet (graag) alles alleen

In de meeste gevallen is mantelzorg een aanvulling op professionele hulp zoals gezinszorg of thuisverpleging. ‘Formele’ zorg maakt het mogelijk voor een zorgdrager om op tijd en stond even op adem te komen. Dat is noodzakelijk om de zorgsituatie lang te kunnen volhouden. 

Ken je iemand die in de bres springt voor een zorgbehoevende persoon? Vraag dan op regelmatige basis of hij of zij hulp nodig heeft. Zorg dat de mantelzorger ook eens tijd voor zichzelf kan vrijmaken. Maak er een gewoonte van om spontaan je hulp aan te bieden. Ga eens langs met een potje eten, maak tijd vrij om eens te luisteren naar zijn of haar verhaal of help met de administratieve rompslomp. 

Elke persoon die zorg draagt voor een ander, officieel mantelzorger of niet, verdient een eretitel, een applausje en een steuntje in de rug! Daarom lanceert Partena Ziekenfonds het platform zorgdragers.be. Ben je zelf zorgdrager, dan vind je tips en advies en een fijne attentie. Wil je een zorgdrager uit je omgeving dat extra steuntje in de rug geven? Dan heeft Partena Ziekenfonds ook nog enkele relevante tips voor jou!

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…