Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

5 Redenen waarom je puisten absoluut niet mag uitknijpen

Bram
3 min read

Je wordt wakker, staat op en strompelt naar de badkamer om je klaar te maken. Je kijkt in de spiegel en ziet onmiddellijk die grote, rode bult op je gezicht. Help, ik heb een puist. 

Bovenstaande situatie herkennen we jammer genoeg allemaal. We willen dan ook onmiddellijk de puist weghalen of camoufleren. Sommigen onder ons willen standaard de puist uitknijpen, maar dit is niet altijd even goed. Hieronder lees je waarom. 

1. Bacteriën 

Wanneer je de puist ziet, wil je die onmiddellijk proberen uit te duwen met je handen. Enkel bij puisten met een witte kop lukt dit. In vele gevallen kun je de puist uitduwen en het pus wegvegen, maar is dit is niet altijd goed. Op je handen kun je bacteriën hebben die kunnen binnendringen in de puist en zo kunnen zorgen voor ontstekingen. 

Kun je het toch niet laten om de puist uit te duwen? Zorg dan voor een zeer goede hygiëne van je handen of duw de puist uit met een ontsmette naald. Zo voorkom je ontstekingen. 

2. Littekens 

Door telkens je puisten uit te knijpen, kun je littekens veroorzaken. Zeker wanneer de puist nog niet rijp genoeg is en je wil deze toch uitduwen, zal je een litteken veroorzaken. Doe je dit veel, zal je huid onzuiver lijken. Littekens vervagen wel, maar je blijft ze meestal toch zien op je huid. 

3. Ontstoken puisten en steenpuisten 

Wanneer je puisten uitknijpt op de verkeerde manier of een onrijpe puist wil uitduwen, die niet lukt, kun je ontstoken puisten of steenpuisten veroorzaken. Dan is het best de huisarts te raadplegen om de puist te verzorgen. Vaak wordt er een sneetje in gemaakt om de puist schoon te krijgen en het pus te verwijderen. Daarna kan de huid opnieuw herstellen. 

4. Meer puisten 

Wanneer je de puisten uitknijpt komt er pus vrij. Als je deze niet goed weghaalt en je huid vergeet goed te reinigen, kan die pus ervoor zorgen dat je huid geïrriteerd raakt en er zo andere puistjes ontstaan. Zorg er dus voor als je een puistje uitknijpt, dat je die erna ook goed reinigt en eventueel desinfecteert. 

5. Wondjes 

Een onrijpe puist is niet gemakkelijk om uit te duwen. Meestal moet je zodanig hard duwen, dat je met je nagels een wondje in je huid maakt. Hierdoor kun je een nog grotere en rodere plek op je gezicht hebben en duurt het ook langer tegen de puist én je wondje weg zijn.

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…