scrollTop top

6 gezonde eetgewoontes

6 gezonde eetgewoontes

Handige tips om je cholesterol te verlagen of te voorkomen:

1. Verzadigde en onverzadigde vetten

Ons lichaam heeft vetten nodig om je gezond te houden. Echter zijn niet alle vetten gelijk. Er bestaan 2 soorten: de ‘foute’ verzadigde vetten en de ‘goede’ onverzadigde vetten.

Verzadigd vet is dierlijk vet en komt zowel in natuurlijke als verwerkte producten voor. De meeste verzadigde vetten zitten in:

 • volle melk,
 • kaas,
 • gebak,
 • vlees ,
 • boter,
 • fast food
 • ongezonde snacks

Onverzadigd vet is plantaardig en zit voornamelijk in zonnebloem-, kool- en lijnzaadolie, maar ook in producten zoals walnoten, soja of vis.

2. Plantensterolen

Plantensterolen (ook wel plantenstanolen) hebben een overeenkomende chemische structuur met cholesterol. Deze vetachtige stoffen verlagen de opname van cholesterol via de darmen. Ze blokkeren de hoeveelheid cholesterol die vanuit de voeding de bloedstroom ingaat, waardoor het LDL-cholesterolgehalte na enkele weken verlaagt.  Plantensterolen kan je  terugvinden in op-plant-gebaseerde producten, maar slechts in kleine hoeveelheden. Je zou 150 appels, 210 wortels of 425 tomaten* moeten eten om de juiste hoeveelheid plantensterolen binnen te krijgen, die je ook met slechts 2 el Becel ProActiv* binnen krijgt.

 

3. Meer vis, minder vlees

Eet 2 X per week vette vis: zalm, makreel, haring, forel en sardines. Dit zijn ‘goede’ vetten omdat ze veel onverzadigde vetten bevatten . Probeer zoveel mogelijk vlees te vervangen door vis. Hierdoor krijg je ook meer omega- 3 binnen die de ‘slechte’ LDL-cholesterol verlaagt.

4. Vezelrijke producten

Als je meer vezelrijke producten eet zal je met minder eten op je bord een voldaan gevoel krijgen. Vezelrijke producten zoals speltbrood, zilvervliesrijst, volkoren pasta en peulvruchten bevorderen een cholesterolverlaging. Vezels hechten cholesterol en houden het vast zodat het ontlast wordt in plaats van opgenomen in de darmen.

5. Genoeg groenten en fruit

Groenten en fruit bevatten bijna geen vet wat goed is voor het gehalte van de ‘goede’ LDL- cholesteroltype. Groenten en fruit zorgen ook voor een goede balans van stoffen in het lichaam. Zo bevatten groenten veel vezels en omega-3. Daarnaast zijn de suikers in fruit een goede vervanger van kunstmatige suikers. Aanbevolen is 300 gram groenten en 2-3 stuks fruit per dag.

6. Minder kunstmatige suikers

Veel bewerkte voedingsmiddelen bevatten kunstmatige suikers die ervoor zorgen dat er een overschot aan energie binnenkomt in het lichaam. Deze energie wordt vaak opgeslagen en omgezet in extra vetten. Kunstmatige suikers vind je in bijvoorbeeld frisdranken, chips en kant-en-klaar maaltijden. Probeer deze zoveel mogelijk te vermijden.

 
* Becel ProActiv bevat plantensterolen. De inname van 1,5 – 2,4g plantensterolen per dag kan het cholesterol na 2 tot 3 weken met wel 7 tot 10% verlagen, mits het onderdeel vormt van een gezonde levensstijl en verantwoorde voeding, met voldoende groente en fruit en een gezonde levensstijl om het carotenoïde gehalte op peil te houden.

* http://www.verlaagcholesterol.be/


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  240.047.637
 • Aantal
  doden
  4.891.466
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  1.279.869
 • Aantal
  doden
  25.747

Schrijf je in op “Gezond Vandaag” en ontvang de beste artikels dagelijks in je mailbox!