Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

6 weetjes over varkensvlees

4 min read

Hoe goed ken jij het vlees op je bord? Weet jij bijvoorbeeld van welke rassen ons Belgisch varkensvlees afkomstig is of welke delen allemaal gebruikt worden in onze voeding? Met deze 6 weetjes krik jij jouw kennis op het gebied van varkensvlees weer wat op.

1. Varkensvlees wordt in ons land meer geproduceerd  dan eender welk ander soort vlees

In België is varkensvlees één van de meest gegeten, maar ook geproduceerde, vleessoorten. Ons land produceert jaarlijks ruim 1 miljoen ton varkensvlees ofwel ca. 1% van de totale wereldproductie. Veel te veel voor de Belgische bevolking alleen, dus een groot deel wordt geëxporteerd, voornamelijk naar landen binnen de Europese Unie.

2. België heeft een breed assortiment varkensrassen

Ons land heeft vier erkende rassen: het Belgisch Landras, het Belgisch Negatiefras, het Piétrainras en het Belgische Large White-ras. Daarnaast zijn er nog verschillende andere rassen die bij ons populair zijn zoals Duroc d’Olives, Duke of Berkshire, Brasvar en Mangalica. Ons varkensvlees is afkomstig van varkens van ongeveer 6 maanden oud. Op het moment dat ze geslacht worden, wegen ze ongeveer 100 kilogram.

3. Varkens werden meer dan 5.000 jaar geleden tam gemaakt

Zo konden de mensen makkelijker aan hun vlees geraken. Het kostte hen wel heel wat tijd om de dieren te temmen en de veeteelt op poten te zetten. Sommige varkenssoorten, zoals bij ons het everzwijn, leven nog steeds in het wild.

4. We eten bijna alle delen van het varken op …

De verschillende deelstukken van de varkensrug kunnen als gebraad gebruikt worden of ze worden versneden tot spiering of kotelet. Het varkenshaasje is mager, mals en kwalitatief het beste stuk van het varken. De schouder is een typisch onderdeel voor stoofschotels, maar men maakt er ook gehaktbereidingen van. Uit de buik versnijdt men onder andere spek en de ribbetjes, die het best tot hun recht komen op de grill. Uiteraard is er ook de ham en zijn veelzijdigheid aan bereidingen: gekookt, gerookt, gedroogd, … Maar wist je dat ook de tong en poten van het varken gebruikt worden in verscheidene gerechten? Van de kop worden onder meer  allerlei soorten paté gemaakt. En zelfs de oren, staart en het bloed worden gebruikt. Zo gaat er amper iets verloren.

5. … en varkensvlees bevat een heleboel belangrijke voedingsstoffen

Varkensvlees bevat ijzer en zink, maar ook de vitaminen B1, B3, B6 en B12. Vlees is bovendien een belangrijke bron van eiwitten. Het varken bezit zowel magere deelstukken (bijvoorbeeld een varkenshaasje of mignonnette), als vettere delen (bijvoorbeeld spek of gehakt).

6. Let wel op: rauw varkensvlees bederft relatief snel

Rauw varkensvlees kan je niet erg lang bewaren, kijk daarom altijd de houdbaarheidsdatum goed na. Werd het vlees in porties versneden, zoals bijvoorbeeld bij stoofvlees, dan kan je het tot twee dagen in de koelkast bewaren. Voor gemalen vlees en gehaktproducten is dat vaak slechts één dag. De beste (en lekkerste) optie is om het vlees vers aan te kopen en dat de dag zelf nog te bereiden. Wil je het toch pas later klaarmaken, bewaar het dan in de diepvriezer. Daar blijft het ingevroren drie tot vier maanden goed.

Verstaanbaar dat je na het lezen van dit artikel zin hebt gekregen in een lekker mals stukje varkensvlees. Het is dan ook een enorm veelzijdige vleessoort, niet alleen vanwege de vele delen van het varken waaruit je kan kiezen, maar ook omdat je het op zoveel verschillende manieren kan klaarmaken. Verkies jij een stoofpotje, een heerlijk gebraad of liever een gerecht met vers bereid gehakt?

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…