Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Het ene stuk varkensvlees is al gezonder dan het andere. Hoe zit dat nu juist?

4 min read

Welk stuk van het varken zet je nu het best op je menu binnen een gezonde voeding? En welke bereidingen van varkensvlees kan je beter beperken? We zochten het voor je uit.

Vlamingen zijn nog steeds gek op een stukje vlees

De doorsnee Vlaming houdt van zijn stukje vlees. Mannen zelfs nog meer dan vrouwen. Een derde van hen eet minstens twee keer per week rood vlees. Bij vrouwen is dat slechts één op vier. We eten ook graag “charcuterie”. Een op zes Vlamingen legt dagelijks iets van vleeswaren op de boterham. Varkensvlees maakt daar integraal deel van uit.[1]

Het aanbod aan varkensvlees in ons land is dan ook enorm gevarieerd. De bekendste soorten varkensvlees zijn varkenshaasje, varkenskotelet, mignonnette, spieringkotelet, varkensgebraad en varkensgehakt. Bij de vleeswaren zijn de verschillende soorten ham enorm populair. Ondanks dat dit gerucht hardnekkig blijft hangen, bevat varkensvlees niet meer cholesterol dan andere vleessoorten, behalve orgaanvlees of vleesproducten met lever.

Varkensvlees van goede kwaliteit is mals, sappig en blank tot roze van kleur. Het heeft een onderhuidse vetlaag, maar weinig vetaders. Het wordt vaak bestempeld als vet en calorierijk vlees, maar dat hangt sterk af van wel stuk van het varken je kiest én de manier waarop je het klaarmaakt.

Bewerkt varkensvlees bevat meer vet en zout

Een varkenshaasje en een varkensmignonnette behoren tot de magere soorten varkensvlees terwijl gehakt en spek opvallend meer vet bevatten. Daarom krijgt het pure product de voorkeur boven bewerkt vlees. Bewerkt vlees bevat ook doorgaans meer vet en zout. Het is vlees dat gerookt, gezouten of gedroogd werd waardoor de smaak of de houdbaarheid aangepast is. Denk bijvoorbeeld aan salami of gerookt spek.

Moet ik bereidingen met varkensvlees dan vermijden?

Gehakt en bereidingen zoals worst, schnitzel, cordon bleu, hamburger en blinde vinke smaken heerlijk, maar eet je best in beperkte mate. Afhankelijk van de soort bereiding worden hier vaak olie, paneermeel en/of zout aan toegevoegd. Kies liever voor pure vormen van varkensvlees zoals een varkenshaasje, mignonnette of kotelet. Ook pure varkenskarbonade bevat doorgaans weinig vet.

Tot slot hangt veel ook af van de manier waarop je het vlees bereidt. Beperk de hoeveelheid vetstoffen en kies voor een gezondere manier om het vlees te garen. Je kan vlees bijvoorbeeld bereiden zonder extra vetstof door het te stoven, grillen, roerbakken, stomen of bakken in de oven. Je kan het varkensvlees op smaak brengen met kruiden in plaats van met zout en kant-en-klare marinades. Kies daarbij voor peper, verse kruiden, specerijen, ui, look, citroen of nootmuskaat. Als je toch wat vetstof wil toevoegen, kies dan voor een plantaardige vetstof die weinig verzadigde vetten bevat, zoals olijfolie.

Kort samengevat geef je in een evenwichtig voedingspatroon dus het best zo veel mogelijk de voorkeur aan een stukje puur varkensvlees zonder toevoegingen. Besteed ook extra aandacht aan de manier waarop je het klaarmaakt en vermijd om te veel vet te gebruiken. 


[1] https://www.gezondleven.be/themas/voeding/voedingsdriehoek/vlees 
https://www.milieurapport.be/systemen/voeding/systeemkenmerken/evolutie-van-de-vleesconsumptie-in-belgie#:~:text=Uit%20die%20bevraging%20blijkt%20dat,minder%20vaak%20of%20nooit%20vlees

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…