Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Magere vleessoorten op een rijtje

5 min read

De meeste Belgen eten graag hun dagelijkse stukje vlees, maar maken zich ook zorgen om hun gezondheid. Is vlees per definitie ongezond? Absoluut niet, al is er wel een verschil tussen vette en magere vleessoorten. Wij zetten de meest magere soorten even voor je op een rijtje.

Mager vlees bevat minder vet

Een stukje vlees past zeker in een gezond voedingspatroon. Onbewerkt, mager vlees krijgt uiteraard de voorkeur. Qua frequentie geldt het volgende advies: eet maximaal twee tot drie keer per week gevogelte en maximaal één tot twee keer per week rood vlees. Een belangrijke nota bij die laatste is dat je beter niet meer dan 300 gram rood vlees in een week consumeert. Mager vlees is echter niet per se wit vlees, het zijn vleessoorten die minder vet én minder verzadigde vetzuren bevatten. Elke vleessoort, zowel gevogelte, schapenvlees, varkens- als rundsvlees, levert stukken die mager zijn. 

Vlees is een goede bron van de vitamines B1, B3, B6, B12 en van zink, ijzer en  selenium. Het is bovendien een goede bron van eiwitten en je hebt er maar weinig van nodig om je proteïne-inname een boost te geven. Ons lichaam heeft eiwitten nodig om nieuw weefsel op te bouwen en beschadigd weefsel te repareren. Daarom kiezen sporters meestal voor mager vlees dat veel eiwitten en weinig vet aanbrengt.

Magere vleessoorten

Om een gezond voedingspatroon te hanteren, is het dus een goed idee om te kijken naar het vetgehalte van je vlees. Enkele voorbeelden van magere vleessoorten zijn:

VleessoortenHoeveelheid vet (gram)/ 100 gram vlees
Magere biefstuk0,8
Kalkoenborst1
Runderstoofvlees1,3
De lange rugspier van rundvlees1,3
Kalfslapje1,8
Kippenborst1,3
Gegrilde varkensmignonnette1,9
Varkenshaasje2,3

[1]

Een magere biefstuk bevat dus slechts 0,8 gram vet per 100 gram vlees terwijl een varkenshaasje 2,3 gram vet bevat per 100 gram. Bij elke vleessoort in bovenstaande tabel gaat het natuurlijk om onbewerkt en puur vlees. Voeg je een marinade toe, bak je het vlees in een flinke laag boter of paneer je het, dan zal het vetpercentage uiteraard toenemen. Ter vergelijking: de meest vette vleessoort is spek met maar liefst 53,3 gram vet per 100 gram, gevolgd door verschillende worstsoorten met 35,2 gram vet.

Bij elke soort vlees, maar vooral bij kip, is het belangrijk om het vlees goed doorbakken te serveren. Onvoldoende gebakken kip kan namelijk salmonella met zich meebrengen en zo tot een voedselvergiftiging leiden. Doordat kip mager en enorm veelzijdig vlees is, is het ook enorm populair. Maar om het gezond te houden, bak je het dus liefst wel goed door.

Magere vleeswaren

Ook vleeswaren voor op de boterham kunnen aardig wat verzadigde vetten bevatten. Kies voor wat vleeswaren betreft eerder om je boterham met deze magere alternatieven te beleggen:

CharcuterieHoeveelheid vet (gram)/ 100 gram vlees
Rosbief1,8
Kalkoenham1,9
Filet d’Anvers1,9
Filet de Saxe2
Kippenham2,7
Gekookte ham2,9

[1]

Rosbief bevat 1,8 gram vet per 100 gram vlees terwijl gekookte ham al 2,9 gram bevat. Toch is dat zeer weinig in vergelijking met de meest vette vleeswaren. Ganzenlever scoort het minst goed met 54 gram vet per 100 gram, gevolgd door kipcurrysalade met 31,7 gram.


[1] https://www.cm.be/gezond-leven/voeding/voedingswaren/vlees/magere-vette-soorten

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…